MOSSÈN VICENS DIU NO AL MENET PER AL CORPUS, MENTRE LA LLEI HO IMPEDEIXI

783

El rector Mossèn Francesc Vicens diu que no hi haurà menet a la festa del Corpus Christi de Pollença, mentre la llei ho impedeixi. Amb aquestes paraules, des de la Parròquia, estronquen el debat encetat avui arran d’una notícia publicada per Última Hora en què s’apunta que “el batle de Pollença tempta el rector perquè el menet viu torni sortir pel Corpus”. La noticia recull l’oferiment del batle de donar un menet seu per a que surti a la processó d’enguany.

Segons ha explicat Mossèn Francesc Vicens “la meva postura és exactament la mateixa que l’any passat i, a pesar que volem que el menet surti i ens consta que el patiment de l’animalet està minimitzat, no podem fer cas omís a la llei. Si hi hagués un punt d’ignorància, ens hi podríem acollir. Però no és així, sabem que hi ha un requeriment explícit de la Conselleria i no podem desobeir, perquè no respondria a la moral cristiana que només permet incomplir la llei quan afecta un principi bàsic o elemental com la vida, per exemple. I no és el cas”. Per tot això, “hi haurà menet viu, sempre que la llei ho permeti”, diu taxativament Mossèn Vicens.

El mateix rector de Pollença explica que el problema és que “aquí ens regim per la Llei de toros a la balear i la competència d’aquest ús del Govern de les illes Balears, mentre que l’Home del Be de Ciutadella és competència del Consell de Menorca que fa servir uns criteris diferents i per això és permès l’ús d’aquell animal”.

PUBLICITAT

Mossèn Francesc Vicenç apunta que “seguirem lluitant per aconseguir que el menet retorni a la processó del Corpus de Pollença, on a diferència de la celebració del Corpus a altres indrets és que tots els elements són reals: les àguiles són i han estat sempre dones, les joies que duen són de veres i no rèpliques… i el menet no hauria de ser un símbol, sinó l’animal mateix. Ara bé, mentre la llei no ho permeti, el menet no hi podrà ser”.

Finalment, el rector de Pollença no dubta en què “hem argumentat a la Conselleria que és un tradició centenària, tenim proves fotogràfiques i fins i tot, al seu moment, aportàrem proves orals de persones que varen viure moments crítics per aquesta festa com la República o la Guerra Civil, i sempre hi va haver menet. Hem demanat que enviïn un pèrit per controlar l’animalet i mai no ens ho han acceptat. Creiem que és una aplicació injusta de la llei, que respon a una voluntat política i no tècnica”. En aquest sentit, Mossèn Francesc Vicenç deixa clar que “la postura de l’anterior Ajuntament ha estat exemplar, el batle sempre ens va fer costat”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT