MODISTES CÈLEBRES: JERÒNIA “FELIVA”

905

Entre les modistes pollencines cèlebres (que n’hi ha hagut i n’hi continua havent), Jerònia “Feliva” és de les que sonen fort i, és ben normal, perquè va marcar estil.

Com que se’m fa difícil parlar de la tia Jerònia, sense parlar de mi, ja em perdonareu… però la meva infantesa està molt lligada al seu taller, al mateix carrer del Mercat, gairebé davant per davant ca nostra, on molts capvespres ma mare ajudava a passar bastes, perfilar… i altres quefers, quan hi havia més feina: abans de la Patrona, sobretot.

No cal dir que, sempre que ma mare me deixava, jo li acompanyava. M’encantava entrar en aquell món de fantasia, on m’embolicava quatre pedaços i em convertia en diva de la moda, i escoltava… escoltava converses que, en aquell temps, haguessin estat considerades de dos rombes. Sabeu que em divertia aquell ambient…

I és que, si hagués de definir amb una paraula a la tia Jerònia, diria que era moderna. Com tantes altres dones del seu temps, no va anar a escola. No li féu falta. Avui diríem que era autodidacta, però, en realitat, era una modista nata. Era capaç de treure un vestit d’un bocí de roba, tallava amb la post damunt les cuixes i, de deu vegades nou, sense patró… i, per prendre mides, gairebé una ullada li bastava.

PUBLICITAT

Era molt elegant, tenia classe i, és clar, mantenia l’encant natural de les persones espontànies, fresques… De natural desimbolt, se sabia moure en ambients ben diferents. De fet, crec que no m’equivoc si dic que fou de les primeres modistes de Pollença que viatjaren amb regularitat a Barcelona per assistir a les desfilades de moda de l’Hotel Ritz i així estar al dia sobre les tendències. Per suposat, les edicions especials de moda, tant d’alta costura com de prêt-à-porter de l’Hola, sempre circulaven per dins el quarto de costura, allà, al fons del primer pis de ca seva. I, segurament, devia ser assídua de les sessions de cinema al Capitol, ja que la moda d’aquell temps estava molt influïda pel cinema de Hollywood.

Jerònia Seguí “Feliva” era una dona del seu temps, una dona emprenedora i decidida, que va vestir generacions de nines, d’al·lotes i de dones pollencines. A la fotografia, la nina és ma mare, Maria Cladera, vestida de primera comunió amb un vestit que li va fer la tia Jerònia qui també va cosir el vestit de la meva padrina, Margalida Cerdà, discreta al fons vestida amb elegància sòbria. La tercera dona, com bé heu endevinat qui no la vàreu conèixer, és la cèlebre modista Jerònia “Feliva” amb un vestit clar, marcant cintura i falda amb volum que recorda el de Givenchi que lluí Audrey Hepburn quan va anar a recollir l’Òscar per Vacacions a Roma. Si bé la gargantilla de perles és més d’Evita Perón, un altre referent de la moda del passat segle XX.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT