MES DE MARIA AL ROSER VELL

58
Flors, obra de Rosa Palou

Avui, dijous 31 de maig, a les 19 hores, a l’Església del Roser Vell hi haurà mes de Maria i, a continuació, a les 19’30 hores, es dirà una missa. Per aquest motiu, us reproduïm l’article del poeta Bernat Cifre que també podeu trobar a l’edició en paper del PUNT iNFORMATIU d’aquesta quinzena.

AL ROSER-VELL PORTEM FLORS

Bernat Cifre

Per què? Perquè recordam, celebram aquest jorn una “cosa petita”, una visita humil però transcendental: la de Maria de Nazaret, que no té 20 anys, a la seva cosina Isabel d’Ain-Karim, prop de Jerusalem, que ja en té una seixantena. Maria acaba de rebre el vol de l’arcàngel Gabriel, que li ha proposat, de part de Déu, ésser la mare del Messies. Ella accepta, i queda fecundada per obra de l’Esperit Sant. I havent-li comunicat el mateix àngel que la cosina seixantina, esposa del sacerdot Sacaries, també ha concebut i que es troba en el 6è mes (serà mare de Joan Baptista, el nostre Sant Joan Pelós)… na Marieta agafa el bolic i parteix a visitar-la. Un centenar de quilòmetres cap al sud, a Judea. Dins una caravana? Lo més probable.

Una visita. Una obra de misericòrdia? Potser la que el catecisme ens l’enumera com a la 5ª entre les 7 “corporals”: Visitar els malalts. Isabel està “en estat”, estat aleshores molt més delicat que avui, i sobretot per l’edat provecta de la bona dona.

PUBLICITAT

Tot el demés ja el sabem de cada any. Les dues hebrees s’abracen, i Isabel sent que dins el seu ventre li bota en Joanet, futur Baptista, hem dit: ço és la salutació dels Precursor (de 6 mesos) al Messies (d’uns dies). Llavors Maria exhala un magnífic poema, el “Magníficat”, que va composant sobre versets de la Bíblia que hauria après a la catequesi de la sinagoga. I es queda 3 mesos amb Isabel, s’entén fins que aquesta donà a llum. Una visita, un tipus d’obra de misericòrdia que també podem realitzar nosaltres.

I a aquesta obra de misericòrdia, concreta i puntual entre Maria i Isabel, Pollença li dedica un monument (“monumentum” en llatí vol dir memorial, recordança, avís): l’esglesiola del Roser Vell, les primeres pedres de la qual s’enfonsen i fonamenten en segles llunyans. El temple neogòtic d’ara és majorment obra d’un parent meu, Mossèn Bernat Cifre i Gelabert, de Can Garrit, a finals del XIX. Esglesiola plena d’encant (i de lamentables cruis, bons i generosos pollencins!)

I és veritat, patró Arnau Roser, que a 1406 tornant d’Itàlia, i a punt de naufragar, prometéreu deixar la vostra icona-patrona, Nostra Dona del Roser, a riberes salvadores; i que tals riberes salvadores serien les de Pollença, i que ordenàreu dedicar-li capellona amb el nom vostre? Llegiguem la Història d’en Rotger, tom II, cap. XIII, i tractem de conjuminar veritats i belleses,
Dins tan minyona i fràgil meravella, entre urbana i camperola, demà dijous, 31-V-2018, com cada any el darrer jorn del Mes de Maria, ens hi agombolarem –esperam- una gentada, escampada fins i tot per la clastra davantera, sota els pins vora el pou vell. I celebrarem el darrer “Mes de Maria” de l’any amb càntics variats i les “Avemaries” del Mestre Tortell, de Muro (1802 -1868). I entre tots direm Missa. I al final esclafirà, com una orquestra, la sonora i airosa estrofa de Costa i Llobera:

Un oratori –d’airosa arcada
té nostra Vila –per esquinzell…

Recapitulació: Els pollencins, bastidors un temps d’una “entrada” a Pollença, sobretot per als qui venien de fora… recordarem sempre, sempre, celebrarem una emblemàtica visita de la història: una visita que resultà ésser una exemplar Obra de Misericòrdia entre dues dones, una jovençana i una vella, dos ventres privilegiats…

Oh diminuta pollencina esglesiola! Què n’ets plena de sentit i significat! En els nostres dies de globalització, tan farcits de topades i trobades; tan súper-enllaçats per les anomenades xarxes socials… feis, esglesiola, feis, Misteri Marià, feis que “Ens visitem”: més humanament, més espiritualment, més misericordiosament… Oh diminuta esglesiola pollencina, honra grossa de la pol·lent, poderosa Pollença!
Així, doncs, avui dijous, 31-V-2018, tothom al Roser-Vell!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT