MEMÒRIA DE MALLORCA DAVANT LA RECENT SENTÈNCIA DEL TSJIB SOBRE EL MONUMENT FEIXISTA DE SA FEIXINA

177

Associació Memòria de Mallorca

Davant la recent sentència del TSJIB que ordena la protecció del monument franquista de Sa Feixina, Memòria de Mallorca vol mostrar públicament la seva indignació.

Així mateix, manifestam el nostre rebuig a la judicialització, com han fet ARCA i una de les associacions de veïnats de Santa Catalina, de la retirada de simbologia feixista dels nostres carrers. És un clar indicador de què els llargs quaranta anys de dictadura i altres tants de “transició modèlica” no només han afectat una part important de la població sinó i també a associacions suposadament progressistes que “extravien” el seu discurs i objectius confluint amb la vella i amb l’actual extrema dreta.

Aquesta simplesa d’argument de què les pedres (o el patrimoni) no tenen ideologia es pot defensar seriosament? Senyors i senyores d’ARCA, com vostès saben molt bé, el primer que fan els pobles quan derroquen una tirania és tombar i eliminar la seva simbologia.

PUBLICITAT

Cal que recordem avui també el consistori de Palma quan l’any 2010, amb un govern suposadament progressista, va prendre l’errònia decisió de voler contextualitzar el feixisme que impregna tot el monument, quan la oportunitat per a la seva retirada era immillorable, aquella decisió és l’origen de la surrealista i vergonyosa situació que patim avui.

Qualcú s’imagina una sentència com aquesta a altres països on ideologies totalitàries aliades del franquisme també van arribar al poder?. Impossible veure una situació semblant a Alemanya, on cap associació suposadament progressista tindria la gosadia de demanar la protecció de simbologia nazi ni cap jutge ordenaria el seu manteniment sense que la llei i l’opinió pública es manifestés contundentment en contra. Són les grans diferències entre una societat autènticament democràtica i una altra que, sociològicament, encara no ha superat el franquisme.

Senyors i senyores d’ARCA, senyors i senyores del govern municipal de Palma de l’any 2010, senyors jutges que avui han pres aquesta injusta decisió, prenguin nota: Aquest monument ofèn i fa molt de mal a nombroses persones aquí i ara. Així ens ho fan saber molts dels nostres socis i sòcies víctimes del franquisme. Qui són vostès per convertir aquest greuge en pedra en una al·legoria contra les guerres i dictadures quan encara avui fa mal a molta gent veure-ho dret? Per què anteposen un inexistent valor patrimonial o falsament simbòlic al dolor de les víctimes?

Paco Ferrer, soci de Memòria de Mallorca i supervivent de la “Carretera de la Muerte” (la via entre Màlaga i Almeria on el creuer Baleares bombardejà sense pietat població civil indefensa que fugia aterrada) ens contava que se li regirava l’estómac quan passava pel parc de Sa Feixina i veia el monument. Per la seva memòria i per la de la resta de víctimes del franquisme volem anunciar que una sentència d’un jutge de clar i demostrat tarannà conservador no ens frenarà. Continuarem batallant fins a la retirada completa d’aquest ignominiós monument. Que ningú tengui cap dubta.

Salut i Memòria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT