MARCH ENTRE ELS CIENTÍFICS QUE RECLAMEN UNA AUDITORIA URGENT DE LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

415

El metge pollencí Joan Carles March, forma part de la vintena d’experts que reclamen una auditoria urgent sobre la gestió de la pandèmia a l’Estat espanyol. Aquesta és la segona carta que els experts publiquen a la prestigiosa científica The Lancet Public Health.

Al Diario de Mallorca, Joan Carles March manifesta la seva preocupació per l’onada de contagis a les residències i lamenta que, un mes i mig després de la primera carta dels científics demanant una auditoria independent sobre la gestió de la covid-19 a l’Esta, la situació sanitària ha empitjorat.

Entre les mesures a adoptar, March apunta a una rebaixa de l’aïllament a 10 dies en comptes dels 14 dies que es fan ara, en considerar que es perdria un percentatge molt petit. Finalment, sobre el confinament per zones, March creu que “si hi ha control i es compleix pot ajudar”. Això sí, s’ha de fer sense “estigmatitzar barriades perquè no sigui un problema”

A principis d’agost, els científics apel·laven tant al Govern central com als autònimcs a idenficar les àrees “on la salut pública i el sistema d’atenció s’han de millorar”. Un mes i mig després, el segon brot de coronavirus a l’Estat espanyol té “algunes de les pitjors xifres d’Europa”.

PUBLICITAT

Els científics tenen el suport de més de 50 societats científiques i assocacions professionals de salut pública, medicina i infermeria. Per tant, “l’avaluació ha de començar immediatament i informar periòdicament fins al final de la pandèmia”, diu la carta.

Entre les mesures que apunten per millorar la gestió, demanen “el suport generalitzat de partits polítics, associacions científiques, professionals de la salut, pacients i cuidadors”, incloent tota la societat, per la qual cosa es demana “capitalitzar el consens”.

Per altra banda, insisteixen en la necessitat d’un “compromís ferm” per part dels govern, tant central com autonòmics, “escoltar les recomanacions proposades a l’avaluació i actuar en conseqüència”.

Apel·len a la “independència dels membres del comitè d’avaluació”. En aquest sentit, apunten que no formin ni hagin format part del Govern i que tampoc tenguin interessos a la pandèmia. A més a més, recomanen que, a l’equip avaluador, hi puguin participar acadèmics espanyols tant a Espanya com a l’estranger i experts internacionals.

També demanen prioritzar no cercar culpables, sinó millorar la situació, analitzant els efectes sanitaris, econòmics i socials, i tenint en compte l’alt nivell de descentralització de les competències entre els comunitats autònomes.

A més de la carta, que s’ha publicat a la prestigiosa revista The Lancet, els científics anuncien que, dia 1 d’octubre, es reuniran amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, perquè quedi clar el caràcter urgent de la seva reinvidació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT