MAGÍ GARCIAS DONA VEU A NUREDDUNA

177
Caràtula del disc de Magí Moranta, en què dona veu a Nuredduna.

El pianista Magí Garcías dona veu a Nuredduna, la protagonista del poema èpic “La deixa del geni grec” de l’escriptor pollencí Miquel Costa i Llobera. I ho fa a través del disc Nuredduna, un relat musical a través del qual conta la història d’una dona enamorada.

La història de Nuredduna

Nuredduna és filla de la tribu mallorquina de Clumba, on Melesigeni ha arribat amb la seva tripulació. Els grecs no són ben rebuts. De fet, han decidit immolar-los per calmar la fúria dels déus.

Mentre Melesigeni entona un trist cant d’adéu, Nuredduna s’enamora. Així que decideix salvar-li la vida i retornar-li la llibertat. Per això, convenç la tribu, perquè deixin que sigui ella qui mati el presoner. Aleshores, els dos amants se’n van a una cova, on Nuredduna allibera Melesigeni.

La tribu, que no ha cregut les paraules de Nuredduna, va la cova i, en adonar-se que ha alliberat el presoner, decideixen lapidar-la per la seva traïció. Ferida de mort, Nuredduna torna a la cova i mor aferrada a la lira de Melesigeni.

PUBLICITAT
Vet ací un tast del disc Nuredduna.

La versió de Garcías

La versió de Garcías és una adaptació lliure i amb personalitat del mite creat per Costa i Llobera. De fet, s’aporta la perspectiva de Nuredduna amb els dubtes envers la tradició, les emocions continugdes i el seu visionari acte de bondat.

El disc Nuredduna és ple de col·laboracions d’artistes molt diferents que han trobat en el poema de Costa i Llobera, un vincle per engrandir un disc sorprenent.

Posen veu a Nuredduna i Melesigeni els cantants Laura Picó i Juanjo Monserrat qui, a més a més, aporta totes les guitarres i baixos.

L’adaptació literària ha anat a càrrec d’Onofre Garcías, pare del jove pianista

Magí Garcías

Juntament amb el compositor Bernat Quetglas, Magí Garcías ha organitzat el Festival BHTVN, amb el qual Pollença ha retut homenatge al mestre Ludwig van Beethoven amb motiu del 250 aniversari del seu naixement.

Magí Garcías s’ha format musicalment a Palma, Madrid, Aragó i Alemanya. Ha fet masterclasses amb mestres com Natalia Trull, Grigory Gruzman, Josep Colom, Henry Bonamy, David Kayjken, Ruben Dalibaltayan, etc.

Premiat en diverses ocasions, Magí Garcías combina la seva activitat musical, com solista i compositor, amb la docència com a professor associat del Conservatori Superior de les illes Balears.

Com a compositor, es donà a conèixer amb l’àlbum Abans que t’adormis, homenatge al compositor Sergi Ramis (1990-2017), amb el segell Blau (Discmedi). I aquest 2020 retorna amb Nuredduna, un disc experimental que també ha editat Blau.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT