MADRID ENS MATA

1185

Eva Cerdà 

Allò de Madrid ens roba ha estat superat aquests dies per Madrid ens mata. Si bé, en el cas de les illes Balears, sigui per simpatia política amb la presidenta Armengol o sigui per no acabar amb la gallina dels ous d’or que no remuga (no hem d’oblidar que, temps era temps, al País Basc feien por; a Catalunya, respecte i a les Illes, rialles. Bono, idò, aquesta darrera part no ha canviat), hem tengut bula. Diuen que la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, va esperonar la presidenta del Govern de les illes Balears, Francina Armengol, perquè exigís el confinament total de les Illes al president del Govern espanyol, Pedro Sànchez. Va anar bé. 

La mesura de tancar ports i aeroports a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera va arribar tard. Ens hauríem d’haver aïllat molt abans, quan els infectats es podien comptar amb els dits d’una mà, però, clar, són competències de Madrid. I, a Madrid, per no aïllar-se ells, han infectat tot l’Estat.  

El 15 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, a les illes Balears, hi havia una dotzena d’infectats. Una setmana després, 22 de març, els malalts de coronavirus havien superat els dos-centenars. És més, d’una víctima mortal, s’havia arribat a vuit. Tristament, a hores d’ara, són molt més. A Formentera, on els controls estrictes s’avançaren i aïllaren l’illa setmanes abans, estan lliures d’infeccions per COVID-19. 

PUBLICITAT

Mentrestant Madrid, principal focus de la pandèmia, no només manté obert el trànsit aeri, sinó que les autoritats polítiques aprofiten per recentralitzar competències que havien estat traspassades a les comunitats autònomes. A l’hora que demostren un talant autoritari en ignorar els presidents de diferents comunitats autònomes, entre les quals el Principat o el País valencià, que li demanen mesures molt més restrictives i el tancament de ports i aeroports per frenar els contagis d’un coronavirus que fa matx. 

N’hi ha que diuen que no es tanca Madrid per motius econòmics. No en tenc ni idea, però, això del virus per a tothom no ens beneficiarà econòmicament, si més no als treballadors. En el nostre cas, i amb una economia estrictament basada en el turisme, ja podem veure que les passarem magres i, com sempre, afectarà els mateixos de sempre: la classe obrera en sentit ampli. 

I, mentre ens cau aquest ruixat, la COVID-19 ens ha fet passar de puntetes per un nou escàndol de la família reial espanyola, un altre virus amb corona que negocia amb armes. Tothom ho sap, però són “inviolables”. 

Miraumirau… la doblerada que els estats gasten amb armament per defensar-se i ara resulta que l’enemic més potent és microscòpic. Saps si haguessin invertit tants recursos en educació, ciència i investigació. 

Res, meam si sortim d’aquest confinament més humans i més compromesos amb el planeta i les persones. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT