L’ONG “DENTISTAS SOBRE RUEDAS” OBRE UNA ACADEMIA/CLÍNICA DENTAL A SENEGAL

260

Després d’onze anys treballant a Senegal, enguany la ONG Dentistas Sobre Ruedas ha aconseguit construir i posar en marxa una Acadèmia Dental-Casa de Salut a Missirah. l’Acadèmia està feta a sobre uns terrenys que donaren fa 2 anys a la ONG i consta d’un magatzem, sala d’espera, banys, sala de màquines amb potabilitzadora d’aigua,clínica dental amb cinc equips dentals, sal de rajos X, un laboratori protèsic, i a l’exterior una cuina i diverses jaimes que serveixen d’allotjament per a l’equip. A més, gràcies a un conveni amb l’ONG Fundación Cione-Ruta de la Luz, han tingut dos òptics prenent mesures per fer ulleres que després s’envien des d’Espanya. Amb un altre conveni amb les universitats de Granada i Dakar enguany han aconseguit que tres dentistes del Màster de Cirurgia de Granada hagin anat a Missirah a impartir el més semblant a un màster per als estudiants Senegalesos.

A continuació reproduïm una carta enviada a Punt Informatiu Pollença pel president i fundador de Dentistas Sobre Ruedas, Alfonso Jaume:

“Acab de tornar de Senegal.

Tot i que amb aquest ja són 11 els projectes que anam organitzant a aquest país, aquest any està sent un projecte molt especial.

PUBLICITAT

Amb la inauguració de la primera fase de l’Acadèmia Dental-Casa de Salut DSR, Dentistas Sobre Ruedas està entrant en una nova etapa que ni en el millor dels meus somnis.

Àfrica és intensa i dura, no us vull dir mentides. Els primers dies ho vaig arribar a passar molt malament. L’equip tècnic estava més que saturat i veia que el grup de dentistes i protèsics ja havia arribat, però les butaques dentals encara no estaven llestes! El desafiament per moments era mes interessant. Finalment, com sempre, tot es va anar solucionant gràcies a l’enginy i la creativitat tècnica de Marcelo Pons, Gustavo Gutiérrez i Toni Campos. Si el pla A no funciona, record que l’abecedari te 26 lletres més!

La feina només es va demorar un dia i l’equip tècnic va aconseguir reparar fins i tot l’equip dental més castigat pel transport que, coses de la vida, era en teoria el de millor qualitat… un de la marca Kavo, ni més ni menys! En Marcelo li va fer tants invents “African Style” que va acabar definint el resultat com “un Ferrari amb motor de 600, Però funciona!”.

Així, d’ençà del dia 5 de novembre l’Acadèmia està a ple rendiment. Som un equip increïble tant en el pla humà com en el professional. Si us som sincer, a jo personalment no m’agradava la idea que fóssim un grup tan nombrós, però quan veig el resultat de veure tots aquests voluntaris de diferents grups de treball (dentistes, protèsics, sanitaris, òptics, educadors, tècnics, logistes, traductors, formadors…) i a tota aquesta infraestructura al servei de gent que realment ho necessita, no puc més que estar orgullós i agraït a la vida per ensenyar-me que un món millor és possible.

Perquè això és el que he viscut aquesta vegada a Missirah: UN MÓN MILLOR ÉS POSSIBLE! He tornat pletòric, ho reconec. Arruïnat, però pletòric. La veritat és que DSR no havia estat tan malament econòmicament d’ençà de 2007-2008, quan la planificació econòmica mai va ser una prioritat i tornava amb milers d’euros de dèficit al banc. Però ha valgut la pena!

Aquest any està quasi tot pagat. Dic quasi perquè falten 7.000 euros per pagar al constructor. Aprofit aquestes línies per demanar-te ajuda. Mai va ser un moment tan propici per fer-se soci, per fer un donatiu o per ajudar a demanar patrocinadors.

Per cert, ja que xerram de doblers i finançament, ho diré (encara que segurament ell no vol que se sàpiga) el principal responsable ha estat el nostre vicepresident Jaume Mulet (Jaume no t’enfadis, però saps que sense tu, això no seria possible. Gràcies)

En resum: que aquest any l’estem armant grossa i esper que aquest nou centre, que aquest projecte, sigui un espai de valors com la solidaritat (toubabs/blancs i senegalesos convivint junts), l’ecologisme (a veure si aviat podem posar plaques solars i ser completament autosuficients; reciclar el plàstic que produïm; estem sembrant un caramull d’arbres fruitals…), d’amistat, de bonhomia, etc. Els que sou allà m’enteneu!

Finalment vull agrair a Teresa Arias (vicedegana/ responsable de relacions Internacionals de la Universitat de granada) i al sr. Benoist (responsable del Departament d’Odontologia de la Universitat de Dakar) per confiar en DSR i iniciar el projecte “Formadors” a l’Acadèmia Dental. Tot va sobre rodes!

Ah! I a la ONG d’Arquitectura Base A (Andrea, Ferran Jeny, Maria, Rebeca) que ens ha supervisat les obres de l’Acadèmia tots aquests mesos. Sense la seva ajuda estic convençut que no hauria quedat ni la meitat de glamurós que ha quedat. Moltíssimes gràcies!

I en general, donar les gràcies a tots els que ens ajudau i ens heu ajudat a fer que DSR sigui el que és a dia d’avui, una gran família!

Gracis
Gracias
A Baraka!”

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT