LLOM AMB COL, UN PLAT PER FER MULLES

394

El llom amb col és un d’aquells plats mallorquins que demanen fer mulles amb un pa de bons i de veres, fet per un forner autèntic.

Típicament hivernenc, el llom amb col és un plat potent, tan gustós com vistós. Dins la sopera, s’hi agombolen productes de la matança, ara que en comença la temporada, com llom, xulla, botifarró i llangonissa o sobrassada. Per suposat, no hi falta un sofregit amorós i la col, aquesta hortalissa d’hivern, que hi dona nom. Panses, pinyons i alguns aromàtics completen una recepta en què la paciència compensa la senzillesa dels ingredients.

Què necessitam per fer llom amb col?

Per fer llom amb col per a 6 persones (que mengin poc) o 3 de molt menjadores, necessitam:

Mitja cabeça d'alls
2 cebes guapes
6 fulles de col (no empreu les més verdes)
6 tallades de llom (dobles) obertes en forma de llibret
2 botifarrons
6 bocinets de sobrassada
Panses al gust
Pinyons al gust
2 tallades de xulla
Picornells o esclatassangs, si en teniu
2 tassons d'aigua
Mig tasso de vi blanc
Oli d oliva i sal
1 pot mitjà de tomatiga triturada 

Per aromatitzar, posarem:

PUBLICITAT
4 fulles de llorer
Prebe bo
Prebe de cirereta (si vos deixen)

Com fer-lo: preparatius

Per començar, posam una olla d’aigua al foc i, en bullir, escaldam les fulles de col. Amb el foc apagat, mantenim les fulles dins l’aigua uns 10-15 minuts. A continuació, les posam dins un colador a escórrer.

Mentrestant tallam la xulla a daus, els botifarrons a rodones i feim miquetes de sobrassada.

I ja podem preprarar els librets de llom. O sigui, salpebrar-los i farcir-los amb un parell de miquetes de sobrassada, un parell de rodonetes de botifarró i un parell de pansetes.

Fet i fet, quan la col estigui tebeta, llevam el tronxo de baix més fort i feim els paquets de llom. Jo els aguant amb un escuradents. Reservam.

La salseta

Amb els preparatius fets, posam un poc d’oli d’oliva verge extra dins la sopera i hi sofregim la xuia salpebrada ben tira a tira. Ha de quedar ben dauradeta. Gairebé en estar a punt, tiram els bocins de botifarró i, en tenir color, retiram del foc. Reservam.

Dins el matei oli i greix, sofregim els allets i, posteriorment, la ceba tallada petitona. Salam. En aquest punt, hem d’aconseguir que la ceba quedi melosa. En estar així, hi abocam el vi blanc, pujam el foc, perqué es consumeixi l’alcohol.

Baixam el foc, hi afegim un parell de bocins de sobrassada i els integram dins el sofrit de ceba. Afegim les panses. Jo aprofit els tronxos de col tallats ben petits i els hi tir. Llavors posam el llorer, la tomàtiga triturada i dos tassonets d’aigua. Salpebram, si és necessari. I duim a ebullició. Que bulli cinc minutets, baixam el foc i hi col·locam els paquetets de llom amb col.

Xup, xup

A partir d’aquest punt, hem de deixar que cogui, entre 30 a 45 minuts, a foc fluix, anant remanant, perque no s’aferri. A mitja cocció, hi afegim la xulla, el botifarró i els pinyons.

Si teniu picornells o esclatassangs, a mi m’agrada passar-los per la pella i que faci un bull de 5-10 minuts.

Servim el llom amb col amb papates fregides amb allets, preparam un bon pa de forner i… a disfrutar! Per fer mulles i xupar-se els dits!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT