LLIURATS ELS PREMIS POLLENÇA DE LITERATURA 2019

182

El futur no és el que era de Joan Mayans Planells i Mentre mastegues la matèria d’Elm Puig Mir, han estat les dues obres premiades amb Premis Pollença de Literatura 2019. Els premis, convocats per l’Àrea de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Pollença, foren atorgats ahir vespre a la biblioteca de Can Llobera.

El jurat del Premi Pollença de Narrativa, que va per la 10a edició, ha estat format enguany per Ramona Pérez Santiago, Joan Pons Bover i Silvana Vogt. L’obra de l’eivicenc Joan Mayans va ser seleccionada entre un total de vuit originals.

Pel que fa al Premi Pollença de Poesia, que va per la 9a edició, els membres del jurat foren Catalina Coll, Teresa Pascual i Antoni Xumet Rosselló. Després de valorar les catorze obres presentades, acordaren per unanimitat que l’obra guanyadora fos l’obra d’Elm Puig Mir.

Les obres guanyadores

La novel·la El futur no és el que era ens presenta uns personatges insatisfets, immersos en la crisi dels quaranta, decebuts amb el destí familiar i laboral al qual els ha portat la vida. I inicialment ho fa de forma divertida i fins i tot tendra, tot i que ben aviat aquest to amable es capgira cap a un de més àcid i incisiu que ens mostra les contradiccions dels personatges i les seves misèries. La infidelitat apareix a la novel·la en totes les seves formes, i la manera de tractar-la traspassa els convencionalismes per portar els quatre protagonistes de l’obra cap a territoris inesperats i no exempts de crueltat i violència.

PUBLICITAT
Joan Mayans Planells

De tendència filosòfica i fins i tot metafísica, Mentre mastegues la matèria és una obra que destaca per la seva profunditat sense esdevenir un tractat hermètic i indesxifrable. Amb un llenguatge selecte i un ritme àgil i acurat, la seva lectura ens apropa a una poètica que traspua maduresa, intensitat i bellesa a parts iguals.

Elm Puig Mir

Minva el nombre d’obres presentades

Cal assenyalar que el nombre d’originals presentats ha minvat respecte d’anys anteriors, però també podem dir que es tracta d’una tendència general. Esmentar que la procedència ha estat ben diversa atès que n’han arribat d’arreu dels Països Catalans, i tot i que la majoria de les obres ens han arribat de Catalunya, especialment en la modalitat de poesia, en aquesta edició s’ha comptat amb la participació de nombrosos autors de les Illes Balears.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT