LLEUGER DESCENS DELS CASOS DE COVID-19

922

El metge del Centre de Salut, el Doctor Martí Cladera, informa que, durant el dia d’ahir 18 de novembre, es varen detectar 3 nous positius de covid-19 i es donaran 7 altes. Per tant, el nombre de casos actius al municipi de Pollença ara mateix és de 53 persones amb infecció per SARS-CoV-2.

La vacuna de Moderna

Aquests dies la farmacèutica Moderna va anunciar que la seva vacuna contra la covid-19 ha demostrat tenir una eficàcia del 94,5 per cent, segons els resultats preliminars dels assajos clínics a gran escala.

Mentre aquestes proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la covid-19 en la majoria dels casos després de la segona dosi, segons la companyia nord-americana. Moderna va afirmar que no s’ha detectat cap problema de seguretat “significatiu”.

La farmacèutica planeja demanar l’autorització d’emergència per comercialitzar la vacuna “en les pròximes setmanes”.

PUBLICITAT

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha començat a estudiar els resultats dels assajos de laboratori de la vacuna de Moderna contra la covid-19. Això significa que l’EMA analitzarà les proves fetes en laboratori mentre continuen els assajos clínics de la vacuna.

Normalment, aquesta agència inicia la revisió de totes les proves, quan s’han acabat els assajos en humans i es demana l’autorització, però per accelerar aquest procés ja es comencen a mirar els estudis als laboratoris.

L’EMA va iniciar fa setmanes l’anàlisi dels resultats de laboratori de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca i la de Pfizer-BioNTech. L’EMA ara ha decidit que també pot començar aquesta “revisió continua” de la vacuna de Moderna, perquè “els resultats preliminars” dels assajos suggereixen que la seva vacuna “genera una producció d’anticossos i cèl·lules del sistema immunitari que ataquen el virus”. Això no vol dir que pugui determinar encara si la vacuna és segura i efectiva.

Un cop l’EMA tingui suficients evidències de tots els assajos, Moderna podrà demanar formalment l’autorització per comercialitzar la vacuna. Llavors, l’EMA acabarà la revisió de tots els resultats i decidirà si permet el seu ús.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT