LES ZONES VERDES ENS VOLEN FELIÇOS ASSEGUTS

219
Zona verda a can Berenguer.

N. Mahy Géhenne

Però, que t’han fet?, com has canviat!, vull dir com has canviat a millor, tota ben arregladeta, amb un aire més acollidor i alegre. No me’n se avenir! Estàs pintada de ben nou, tota la planta baixa et llueix tota emblanquinada i les cortines de brinet amb les randa fetes per la padrineta netes i planxades com a mai! Quin goig! T’han cuidat moltíssim aquests mesos, amb moltes atencions i delicadesa. M’han dit que a Pollença no queda pintura per vendre. M’ho puc creure en veure com moltes altres cases s’han posat guapes durant el confinament!

Per exemple, saps la casa que té les dues nines petites tan divertides, sobretot la més petita que corre per tot i fa més polissoneries? Idò, està pintada de nou i l’interior ha quedat preciós. Sobretot si veiessis l’habitació de les nines: els pares l’han decorada amb una franja de peixos de diferents colors que neden per les parets. Pots veure-hi el cap-roig fent companyia a serrans, donzelles i aranyes en la posidònia, alguns congres a l’aguait dels sards, calamars i cigales, i 3 galls de sant pere amb uns colors esplèndids que reflecteixen la llum del sol. Però els que m’agraden més són els pops. Pintats de negre, violeta, blau marí o blau cel, s’estenen sobre la paret formant múltiples figures amb els seus 8 braços plens de ventoses també calorejades. Crec que és l’habitació que m’agrada més de les cases del barri. Després de totes les hores que hi han treballat, els pares gaudeixen de veure les nines tan alegres i sense enyorança de l’escola.

Zona verda de la Vinyeta, un pàrquing de cotxes.

Però la sorpresa més gran ha estat la casa del carrer de baix. Saps?, la més vella que és veïna de la dels anglesos que no hi son mai? Li han arreglat tot el corral fent-ne un espai de vida amb moltes flors. Te’n recordes de com era abans? tan destartalat i brut, ple d’escombros i d’un munt de plantes en pots de conserva tots rovellats. L’hauries de veure ara! Han fet una feinada: primer, fora escombros i pots de conserva rovellats! Amb el corral netejat han cavat tota la terra per crear un jardí aprofitant les plantes recuperades dels pots. Amb un poc d’abonament i aigua, a les poques setmanes estava tot florit. Fins i tot han podat el magraner i pintat les parets del corral. El canvi resulta espectacular i tan agradable! Fan la vida al corral: de bona hora hi esmorzen a la taula parada amb unes estovalles de fil i tasses de porcellana blanca, a mig matí en unes butaques ben confortables llegeixen la premsa i comenten les novetats abans d’anar a fer el dinar. Hi tornen a la nit per sopar a la llum de les espelmes. No t’explic res més per respectar la seva privacitat…. Ho disfruten potser més que les 2 nines amb la seva habitació!

PUBLICITAT

Però, junt amb tota la diversitat de sorolls que feien les cases durant el confinament, he disfrutat també molt de les seues olors. Quina alegria ensumar la varietat dels plats cuinats cada dia. I el descobriment de noves receptes, sobretot les de dolços, sense oblidar les cases que han fet pa, o melmelades de pruna, dels primers albercoc, o d’aranja. En tenc unes quantes d’identificades, i m’alegra veure, de tant en tant, la família berenant del seu pa o de crepes ben untades de la nova melmelada. Durant aquests mesos he jugat a puntuar cada casa a partir dels aromes escapats de les cassoles i dels forns, i el primer premi el donaria a la casa de la cantonada del carrer del roser, on els fills i nets han vingut de Palma a viure amb els padrins.

Les cases plenes de la vida de la gent confinada agraeixen també l’ordre posat als armaris i calaixeres –els mitjons s’han tornat a aparellar!-, i a les estanteries plenes de llibres i fotos.

Envejosos de les cases que han retingut tant de temps els seus habitants, totes les zones verdes demanen visites de petits i grans. Les zones verdes s’han sentit molt soles amb només la companyia dels cotxes aparcats i es volen posar guapes per acollir tothom a passar hi uns moments agradables. Miren de reüll la zona florida, amb arbres grans i gespa ben cuidada a prop de la rotonda d’entrada a Pollença, davant de Teixits Vicens. Demanen les mateixes atencions per transformar se en uns jardins mediterranis plens de colors i d’ombra per tal d’acollir amb joia tota la gent confinada. Volen poder sentir els veïns que s’hi passegen, els sorolls dels seus jocs, de les seves converses, dels seus riures i també plors. Per això, junt amb el treball dels jardiners volen equipar-se amb bancs i taules ben distribuïts per convidar tothom a seure a conversar, llegir i fer-hi berenars a l’ombra dels arbres que fan baixar 5 graus la temperatura ambient. Estan a punt de rebel·lar-se, -sobretot les zones agrícoles-, no volen més cotxes, estan avorrides de fer només de pàrquing, les falta la vida social dels espais oberts, la que més evita la transmissió del COVID-19. Els canvis a fer, l’abans possible, a les zones verdes faran la vida dels pollencins molt més agradable i segura davant del COVID-19. Una millor vida per a tots.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT