LES TRES MARIES

321
Una crisi en forma de tres ones que patirà tota la societat. La pandèmia, l’economia i el canvi climàtic.

Antoni Mandilego Bennàssar

Ben coneguda és l’expressió “les tres Maries” quan ens referim a tres grans ones de la mar que venen seguides. L’actualitat causada per la pandèmia del COVID-19 dóna peu a aquesta dita. La crisi del coronavirus és evident, el crac econòmic comença a ser obvi i la recessió climatològica ja hi era abans i encara hi és. La societat haurà d’assumir aquests nous temps i fer front a les adversitats que vindran.

La primera ona és la que s’està patint ara mateix. La crisi del COVID-19 està deixant un índex de mortalitat i d’infecció molt alt. El passat 25 d’abril hi havia 22.902 morts i 223.759 casos confirmats a Espanya. Desgraciadament, les xifres són altes. La dada més esperançadora és que hi havia 95.708 recuperats. Cada dia que passa hi ha més recuperats i s’està més a prop del final d’aquest mal somni. Resistir i lluitar, no en queda d’altra.

La segona ona serà el crac econòmic. Aquest vindrà causat pel confinament que haurà patit l’economia. La crisi és incerta, no es podran saber amb exactitud les seves conseqüències fins al desconfinament total. Els economistes garanteixen que el sector turístic serà el més afectat, el qual és el principal motor de l’economia pollencina. L’esperança del sector són els turistes nacionals, els quals, l’any 2019 varen ser 2,65 milions a totes les illes segons dades estatals.

PUBLICITAT

La darrera ona és la del canvi climàtic. Aquesta crisi preocupa des de fa temps, el 2019 va ser l’any de la lluita contra el canvi climàtic. Sembla que aquest problema hagi desaparegut per art de màgia però està esperant. És a la volta de la cantonada. Molt cert és que gràcies al confinament global s’estan reduint els seus efectes. Segons la Junta Central de Control de la Contaminació de l’Índia, s’ha disminuït un 44% la contaminació de l’aire. L’aturada de les activitats econòmiques provocarà una reducció de 2.000 milions de tones de CO₂, segons un estudi de Carbon Brief. L’ONU ha dit que aquestes baixades són òptimes però encara no són suficients.

Com i quan acabarà la pandèmia? Com de greu serà la crisi econòmica? Es frenarà el canvi climàtic? Aquestes són les grans qüestions a les que la societat haurà de contestar, tard o prest. L’únic que ara es pot fer és tenir esperança i paciència. El que hagi de venir vindrà i com popularment es diu “al mal temps bona cara”. La lluita continua!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT