LES PRIMERES FESTES DELS CAMIONERS

536
Fotografia cedida per Encarnación Mora.

Fa cosa d’una setmana, l’Associació de Camioners de Pollença va anunciar que suspenien la festa de Sant Cristòfol per mor de la crisi del coronavirus.

Aquest 2020, justament, el dia de sant Cristòfol (10 de juliol) coincideix en divendres. O sigui que, si les coses no haguessin vengut com han vengut, avui vespre els camioners començarien la festa del seu patró amb una revetla amb música en viu. No només no hi haurà revetla, sinó que tampoc hi haurà activitat festiva demà dissabte, però resten els records, els records d’una celebració que alguns apunten que, aquest 2020, fa 50 anys que va començar. Amb una fotografia antiga d’aquells primers anys de la Festa dels Camioners, felicitam els camioners per sant Cristòfol.

Cada any a principis de juliol, els camioners pollencins celebren el seu patró, sant Cristòfol, i ho fan amb una festa, una festa senzilla que aquests homes (que sàpiga no hi ha cap dona) acostumats a portar tant pes damunt les espatles, estimen amb tota l’ànima.

Més enllà de prolegòmens més o menys recents, la celebració de sant Cristòfol consisteix amb una Missa o acte religiós en honor al patró seguida d’un bon berenar i una “processó” pels tres nuclis de població pollencins; desfilada esperada per als nins i nines que reben amb alegria la pluja de caramels entre trons de clàxon.

PUBLICITAT

La fotografia correspon a un sant Cristòfol de no sé sap quin any, però que deu ser, sense cap dubte, dels primers. I és que la primera festa dels camioners data de 1970, i els models de camions arrenglerats rere els seus xofers són de finals dels 60 i principis dels 70. La serra de la Font, un edifici “industrial” (l’incipient Teixits Vicens) i algunes cases, fan pensar que la imatge està captada a can Berenguer, on durant dècades hi va haver un bar de carretera i on és probable que aquell any per sant Cristòfol hi berenaren abans de partir cap a Sant Vicenç i el Moll. Tanmateix, també és possible que hi dinassin. Qui ho sap! En qualsevol cas, és secundari, perquè, en el fons, l’important és passar-ho bé tots plegats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital