LES PERES DE SANT JOAN (i 2)

57

En el primer lliurament sobre les peres de Sant Joan, ja es va veure que els beneficis de menjar peres són molts per a la salut, com per exemple: Ajuda a evitar i combatre el restrenyiment, ajuda a baixar de pes, afavoreix l’eliminació de colesterol, regula la flora intestinal, regula el nivell de sucre en sang, millora la digestió, ajuda a enfortir el sistema immunològic, aporta energia al cos, ajuda a prevenir la pressió alta, ajuda a reduir el risc de accidents cerebrals, ajuda a alleujar dolors a causa d’inflamacions en l’organisme, prevé la osteoporosis, ajuda a detenir la diarrea, té efecte diürètic pel que afavoreix l’eliminació de líquids.

Val la pena menjar pera, ja que ajuda a mantenir-se sans i equilibrats.

Segons l’enginyer agrònom Pere Puigbert, “la pera de Sant Joan està en perill. Es tracta d’un producte molt bo i amb molta història, però de rendiment limitat per la seva estacionalitat, ja que se’n trobo durant una època molt concreta, pels voltants de Sant Joan.”

Ànec amb peres.

Algunes propostes culinàries

La cuinera Ada Parellada és una de les que ha usat aquestes peretes dins la cuina. Així ha proposat dues receptes fàcils de cuinar, les altres receptes són per fer-les al vi o amb xocolata.

PUBLICITAT

ÀNEC AMB PERES

Es tracta d’enrossir confits d’ànec al forn a 190 ºC durant deu minuts. Per fer les peres al vi, 12 peres de Sant Joan, 750 ml de vi negre, 250 grams de sucre, 1 canó de canyella. Es dissol el sucre en el vi. Introduïm les peres pelades i les fem coure vint minuts, a foc mitjà. Retirem les peres i reduïm el vi fins que agafi textura de salsa.

BOTIFARRA AMB PERES

Quatre botifarres. 1 ceba. 1 gra d’all. Vinagre de Mòdena. Un raig de 8 peres de Sant Joan.

Enrossim les botifarres tallades a daus en una paella. Tapam la cassola o paella i esperem que cogui per dins. L’enretirem. En el mateix oli, sofregim la ceba picada i el gra d’all picat. Hem de deixar sofregir durant deu minuts. Mentrestant, bullim les peres en un almívar, durant quinze minuts. Les tallem per la meitat i les afegim a la ceba, juntament amb un bon raig de vinagre de Mòdena. Afegim la botifarra i el conyac. Flamegem. Finalment, hi posem una mica d’aigua, sacsegem una mica la cassola perquè s’uneixin els components, salpebrem i servim.

PERES  DE  SANT  JOAN  AL VI

16 peres petites de Sant Joan.

Infusió al vi blanc: 350 ml de vi blanc jove de qualitat. 1 beina de vainilla. 80 gr de sucre morè.

Infusió de vi negre: 350 ml de vi negre jove de qualitat. 80 gr de sucre morè.

Barreja d’espècies: 3 grans de pebre rosa, 1 gra de cardamom, pell 1/4 de taronja i de llimona, 1/2 branca de canyella, fulles de menta, fulles de maria-lluïsa, 1 clau d’olor i trosset de gingebre.

Primer de tot s’han de treure el cor de les peres amb l’ajuda de l’estri de cuina especial per extreure les llavors. Separem la meitat pel vi negre i l’altre al vi blanc.

En una cassola plana fer bullir el vi blanc amb el sucre i la vainilla. Afegir les peres I tapar-les amb paper d’alumini i coura-les al forn 20 minuts a 180º C. Tot seguit destapar la cassola i deixar coure 5 minuts més. Si hi ha un excés de vi, retirar les peres I deixar reduir el vi fins agafar consistència. Reservar juntes les peres amb el vi a la nevera.

Per les peres al vi negre s’ha de seguir el mateix procediment.

Un cop servim les peres les mullarem amb el mateix vi. Si li voleu donar un toc cruixent diferent podeu arrebossar-les amb sucre i amb cremador caramel·litzar-les fins obtenir una capa cruixent.

A les fruiteries i a les taules, ja hi ha peres de Sant Joan. Foto: J. Beltran.

Però, per si preferiu una altra recepta per enriquir els moments dolços podeu provar de fer aquestes peres banyades en xocolata: després de bullir les peretes en un almívar lleuger, i una vegada refredades, es banyen en xocolata negre fosa, es deixen a la nevera i quan hagin refredades es poden consumir com una delicatessen que són.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT