LES ILLES BALEARS, PIONERES EN LA PROHIBICIÓ DELS PLÀSTICS D’UN SOL ÚS

180
Foto: Govern de les illes Balears.

Les illes Balears són pioneres en la prohibició dels plàstics d’un sol ús després que aquest dissabte 20 de març, entrassins en vigor alguns dels partats de la Llei de residus pels quals es prohibeix vendre, distribuir i usar productes d’un sol ús.

D’aquesta manera, les Illes compleixen amb el nou termini establert després de la declaració del primer estat d’alarma per la covid-19. Concretament, entren en vigor els apartats 1 dels articles 23 i 24 i els apartats 2 i 6 de l’article 25. En aquests articles, s’hi regulen diversos aspectes relacionats amb productes com plats, coberts, tassons, tasses i safates alimentàries d’un sol ús fets de plàstic, així com les anelles de plàstic de paquets de begudes.

Cal recordar que aquest mateix criteri s’aplica per a totes aquelles mesures que s’havien d’aplicar des dels ajuntaments a partir del 22 de febrer de 2021, i que, finalment, entraran en vigor l’11 de maig de 2021. Sigui com sigui, la regulació de l’ús d’alguns articles monodosi, seguirà els criteris sanitaris establerts fins que finalitzi l’estat d’alarma actual.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, va assegurar que l’entrada en vigor dels articles més emblemàtics de la Llei de residus i sòls contaminats “posa les bases, perquè, plegats, avancem cap a un nou model més sostenible i més igualitari, on els plàstics d’un sol ús siguin cosa del passat”.

PUBLICITAT

Mir va remarcar també que “som pioners a l’Estat i a Europa en el canvi en la gestió de residus. Un canvi de mentalitat i de vida que s’ha de fer des de tots els sectors socials, adaptant-se a la normativa”. El conseller va voler deixar clar que l’entrada en vigor dels articles de la Llei no tenen afany coercitiu ni recaptatori, però que “el compliment de totes les normatives és inapel·lable”.

La Direcció General de Residus i Educació Ambiental ha format, les darreres setmanes, una cinquantena d’inspectors de les direccions generals de Consum, Comerç i Turisme perquè puguin fer el seguiment del compliment de la normativa. Des de la Direcció General, s’ha agraït la col·laboració dels consells insulars i altres direccions, responsables dels cossos d’inspecció.

Cal recordar, a més, que els sectors HORECA, comercials i de les administracions públiques tenen al seu abast les guies interpretatives de la Llei de residus a la pàgina web residus.caib.es.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT