LES FARMÀCIES DEL MUNICIPI EN TEMPS DE COVID-19

419

PUNT iNFORMATIU ha pogut parlar amb quatre de les vuit farmàcies que funcionen al municipi de Pollença i, encara que amb petites diferències, totes han tengut problemes de subministrament de mascaretes. Més enllà d’aquest escull, han hagut d’adaptar-se per atendre el públic de manera segura.

Així viuen la crisi de la Covid-19 a les farmàcies del municipi.

 

Farmàcia Oliver: previsions

A la farmàcia Oliver de Pollença, disposen de mascaretes “des de fa una setmana o deu dies en tenim, perquè ha passat la fase en què no ens n’arribaven. Això sí, ara ens les envien comptades, però sí que en tenim”, diu el farmacèutic Miquel Oliver.

PUBLICITAT

El mateix Oliver explica que “hi va haver un temps en què només en teníem per a nosaltres poder despatxar aquí i perquè, quan vàrem veure la situació de la Xina, varem emmagatzemar provisions de mascaretes. Ara això ha passat”.

Pel que fa al gel antisèptic, Oliver senyala que “ara tohom en fabrica i ja no hi ha problemes d’abastiment”.

Sobre el consum de medicació, Miquel Oliver comenta que “no hem notat una demanda excessiva d’un determinat tipus de medicament durant l’estat d’alarma”.

La Farmàcia Oliver va instal·lar mampares de matacrilat el mateix dia 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma. A més a més, han marcat línies perquè els clients respectin la distància de seguretat i despatxen amb guants i mascaretes.

Farmàcia Ventayol: consultes per dormir

A la Farmàcia Ventayol de Pollença, ara mateix, no disposen de mascaretes ni saben quan els n’arribaran. I és que fa setmanes que tenen problemes de distribució, concretament, de mascaretes.

Quan els arribin les mascaretes, les vendran així com els en demanin, perquè no tenen cap tipus de llista d’espera.

De gel antisèptic, també hi va haver problemes per aconseguir-ne, però ara ja s’ha solucionat. Tenen gel i no hi ha dificultats per aconseguir-ne.

Respecte la demanda de medicaments, a la Farmàcia Ventayol, han notat que la gent agafa tots els medicaments que hi ha a la tarja. I, a més a més, els fan més consultes sobre productes per dormir que no necessiten recepta mèdica.

La Farmàcia Ventayol només deixa entrar dues persones dins el local i ha acordonat els prestatges per evitar que els clients toquin els productes.

Farmàcia Coll Bibiloni: una excusa per sortir

A la Farmàcia Coll Bibiloni del Port, “les mascaretes ens arriben molt a poc a poc i a preus molt alts. Per això, tenim una llista de persones interessades en disposar de mascaretes”, senyala la farmacèutica Joana Maria Coll Bibiloni. En aquest sentit, prioritzen aquells clients que necessiten les mascaretes per presentar patologies o formar part d’algun grup de risc. Tot i amb això, “ara mateix, no tenim mascaretes i ahir, que teníem obert, va venir molta gent a cercar-ne, perquè avui començaven a fer feina. Nosaltres no teníem ni guants ni mascaretes i ens consta que tampoc les empreses s’han pogut proveir”, comenta Coll Bibiloni.

A mode d’exemple, Joana Maria Coll Bibiloni ha informat que, “abans de la crisi del coronavirus, una mascareta quirúgica costava 50 cèntims. Avui, la mateixa mascareta a nosaltres ens surt per 1’50 cèntims i no és fàcil aconseguir-la”.

Pel que fa a la resta de medicaments, durant aquestes setmanes “hem notat un augment de la demanda d’ansiolítics, pastilles de dormir i també de paracetamol. A més a més, ens hem adonat que molta gent ve i se’n du el medicament en contagotes, perquè així tenen una raó per sortir de casa. També es vera que hi ha casos del tot oposats en què un membre de la família ve amb les targes de tots els parents, però són casos aïllats”.

La Farmàcia Coll Bibiloni ha instal·lat mampares de matacrilat als taulells i ha diposat cartells de “Per favor, no tocar” als prestatges. “Si algú necessita un producte, ens l’ha de demanar a nosaltres, que duim mascaretes, i els agafam. A més a més, hem instal·lat cintes per guardar la distància de seguretat i hem posat gel antisèptic a disposció dels clients”, explica la farmacèutica Joana Maria Coll Bibiloni.

Farmàcia Monserrat: més ansiolítics que mai

A la Farmàcia Monserrat de la Cala Sant Vicenç, ara mateix “disposam de cinc capses de mascaretes que ja estan adjudicades, perquè tenim una llista d’espera amb els clients que n’havien demanat. Tot i amb això no cobrirem la demanda”, explica la farmacèutica Luisa Monserrat.

Aquesta és la prova que hi ha hagut i hi continua havent-hi problemes de distribució. De fet, “les mascaretes ens arriben dosificades: 5 capses per farmàcia i no podem triar, hem d’agafar allò que hi ha a la Cooperativa”, diu Monserrat. Sobre els preus, “depèn del fabricant, tenen un preu o un altre”, afirma la farmacèutica de Sant Vicenç.

Pel que fa a la demanda de medicaments, Luisa Monserrat assegura que “la demanda d’ansiolítics va a l’alça i el paracetamol s’ha exhaurit. Ahir i despusahir, que estàvem de guàrdia, hi va haver més demanda de l’habitual d’ansiolítics”.

La Farmàcia Monserrat atén una població de 400 persones que augmenta el dia que estan de guàrdia i donen servei a tot el municipi. No han fet cap tipus d’adaptació més enllà de l’ús de mascareta i guants per atendre el públic. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT