LES ESCOLES CELEBREN EL DIA DE LA NO VIOLÈNCIA I LA PAU

162
Al CEIP Joan Mas, els alumnes han treballat el tema de la No Violència i la Pau a través de l'àrea de Plàstica.

El 30 de gener és el Dia Escolar de la No Violència i la Pau, una commemoració internacional que té els seus orígens a Mallorca.

Resulta que, l’any 1964 i coincidint amb l’aniversari de la mort del pensador i polític indi Mahatma Gandhi, l’educador santanyiner Llorenç Vidal i Vidal va ser el primer en posar “una llavor de no-violència i pau depositada dins la ment i dins el cor subconscient dels educands i, a través d’aquests, dins la societat”.

Des d’aleshores ençà, cada 30 de gener, les escoles d’arreu del món propugnen una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau.

L’objectiu de celebrar la No Violència i la Pau, per tant, és sensibilitzar que la pau és molt més que l’absència de guerres i baralles. De fet, la intenció de treballar la No Violència i la Pau implica conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes de l’amor universal, de no violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no violenta dels drets humans; però també conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món. A més a més, també s’insisteix en saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada, i compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

PUBLICITAT

Com celebren aquest dia les escoles del municipi?

Aquest curs 2020-21, marcat per la pandèmia del coronavirus, els centres escolars de Pollença celebren el Dia de la No Violència i la Pau com han fet els cursos passats. Ara bé, serà en un format diferent, adaptat a les mesures de contenció del virus.

CEIP Joan Mas

Al Centre d’Educació Infantil i Primària Joan Mas de Pollença, el passat divendres 22 de gener, es va fer una videoconferència amb l’Educadora Social dels Serveis Socials municipals que va explicar als alumnes la situació derivada de la pandèmia de la covid-19.

Arran d’aquesta activitat, es va convocar una recollida d’aliments i productes de primera necessitat per aportar a l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament. Amb coneixement de causa, entre el 25 i el 29 de gener, els alumnes del CEIP Joan Mas poden aportar productes d’alimentació de caràcter perible (pasta, arròs, llegums, llet, sucs…), productes d’higiene personal, de neteja per a la llar o productes per a nadons.

A més a més, des de l’àrea de Valors, es treballa el tema de la No Violència i la Pau “durant tot el curs, no només com a cosa puntual amb motiu d’aquest Dia Escolar”, explica la directora del centre Lema Crespí. I, des de l’assignatura de Plàstica, també han realitzat activitats a partir del tema de la Pau i la No Violència.

CEIP Costa i Llobera

Al CEIP Costa i Llobera, aquest divendres 29 de gener, es realitzaran diferents activitats amb motiu del Dia de la No Violència i la Pau. Ho faran dins el grup estable de cada classe, ja que enguany, degut a la pandèmia, no poden fer activitats reunint tots els grups de l’escola.

A més a més, “dins el projecte educatiu tenim previst fer algunes activitats solidàries durant el curs”, apunta la directora del CEIP Costa i Llobera, Maria Antònia Serra. En aquest sentit, recorda que, amb motiu de les festes de Nadal, els alumnes de Costa i Llobera varen fer una recollida d’aliments per aportar al rebost de l’àrea de Benestar Social.

Amb motiu de Nadal, el CEIP Costa i Llobera va impulsar una activitat solidària. Dins el projectes educatiu del centre, tenen previst fer-ne d’altres durant aquest curs 2020/21.

CEIP Miquel Capllonch

Al CEIP Miquel Capllonch del Port de Pollença, fa dues setmanes, que treballen sobre la No Violència i la Pau amb activitats que duen a terme dins l’aula per evitar contactes fora dels grups estables.

Per això, han dedicat dues sessions de l’assignatura de Valors a treballar la cançó “Gracias a ti” i a realitzar una activitat plàstica sobre “L’arbre màgic”.

Per altra banda, s’han proposat activitats opcionals als tutors per fer feina sobre la pau al llarg del curs 2020/21. En aquest sentit, s’han elaborat un dossier amb eines per debatre entorn de “La violència no ens agrada”, “La caixa dels bons moments” i “Mirades”. La realització de tallers de contacontes que es completa amb una conversa o manualitats. O bé l’elaboració d’un decàleg per a la pau.

CEIP Port de Pollença

Al CEIP Port de Pollença, aquest any han decidit que la No Violència i la Pau es traballarà a nivell d’aula, perquè la situació sanitària derivada de la covid-19 no permet fer activitats conjuntes com es feien en cursos anteriors.

Per altra banda, durant tot el curs i no només de manera puntual en aquesta data, s’aprofundeix sobre el tema de la No Violència i la Pau de manera transversal.

Des de l’àrea d’Artística, de fet, s’ha fet feina sobre la Pau centrant-se en la paraula Amor/Gratitud i la cançó “Gracias a ti”.

CC Monti-Sion

Al Centre Concertat Monti-Sion de Pollença, “treballam la Pau 365 dies, amb un treball diari on el respecte, la tolerància, l’empatia, la generositat, la solidaritat, l’amistat i l’amor són un objectiu prioritari en el nostre dia a dia”, explica Magdalena Cànaves, membre de la directiva del centre.

De fet, Magdalena destaca que “les guerres no són l’únic enemic de la pau, en té d’altres menys visibles però més influents, com la intolerància, que, malauradament, no només trobarem en una guerra, sinó que la tenim més a prop del que ens pensam, i l’arma més forta per derrotar-la és l’educació. Per això, aquest dia ho visibilitzam mitjançant art plàstiques, debats, xerrades, contes… Creim que partint del treball de la nostra pau interior feim camí per arribar a la pau que tots desitjam”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

També et pot interessar