LES ÀGUILES IL·LUSTREN CINC MILIONS I MIG DE CUPONS DE L’ONCE

1238
Vilaseca, March, Soler, Cifre, Coll, Llompart, Cifre, Vilanova i Rosselló després de la presentació del cupó de l'ONCE, al pati de Monti-Sion.

Dues joves abillades amb exquisidesa barroca i la melodia interpretada per una orquestrina de corda fan del conjunt de la dansa de les Àguiles i de Sant Joan Pelós, la tradició pollencina més bella. Molt probablement aquesta singularitat i la insistència de les responsables de mantenir viu aquest costum vinculat al Corpus Christi, Aina Cifre i Magdalena Vilanova, han estat clau per a l’edició de 5.500.000 cupons de l’ONCE il·lustrats amb una fotografia que Antoni Rosselló va fer a Marta Coll, Margalida Llompart i Josep Cifre Costa, les Àguiles i Sant Joan Pelós de 2015. Els cupons dedicats a la dansa de les Àguiles i de Sant Joan pelós es posaren en circulació ahir 18 de maig i se sortejaran el proper dijous 26 de maig, dia del Corpus Christi, encara que les Àguiles i Sant Joan Pelós de 2016 ballaran l’horabaixa del diumenge 29 de maig.
Durant aquesta setmana, les Àguiles i Sant Joan Pelós dansaran de la mà d’aquells que comprin un cupó a qualsevol punt del territori de l’Estat espanyol, esdevenint “una projecció de la imatge de Pollença i de les seves tradicions” com va apuntar durant la presentació el delegat territorial de l’ONCE, Josep Vilaseca, qui també destacà que els cupons són el producte més arrelat a la seva història amb 78 anys d’existència.
Vilaseca va comentar que la venda de cupons “permet tornar la solidaritat a aquells que compren el nostre producte i alhora donar feina a 1.000 persones a les illes Balears, de les quals 600 són venedors de cupons”. A més a més, gràcies als ingressos de la venda de cupons de l’ONCE, Vilaseca va explicar que “a més de poder repartir 25 milions d’euros a les illes Balears, l’any passat vàrem destinar 1.200.000 euros a la prestació de serveis als nostres usuaris”. A banda, Josep Vilaseca va recordar que la fundació ONCE destina un 3 per cent d’aquests ingressos a l’ajuda de persones amb altres discapacitats”.
Per la seva banda, la presidenta del consell territorial de l’ONCE, Maria del Carmen Soler, va parlar del treball que, dia a dia, es realitza amb l’objectiu que les persones que perden la visió, puguin recuperar la independència. En aquest sentit, va parlar de 50 persones noves persones a l’any. I també va apuntar que, gràcies al suport de l’ONCE, hi ha 150 alumnes de les illes Balears que poden estudiar amb material adaptat.
Finalment, Aina Cifre, en nom propi i de Magdalena Vilanova, va expressar l’alegria que senten per l’edició d’aquest cupó “dedicat a una festa que estimam molt, sense esser la festa mare de Pollença, que és la Patrona”. En aquest sentit, Aina Cifre va tenir paraules d’homenatge per a Maria Vives “que ens va passar el testimoni de les Àguiles i, sobretot, ens va ensenyar a estimar la festa” i paraules d’agraïment “per a totes les persones que fan possible que, cada any pel Corpus, ballin les Àguiles i Sant Joan Pelós”. Així Aina va agrair els músics, les famílies que deixen joies, les dones que les pentinen, les que broden les capetes i ajuden a vestir, i “a tothom en general, perquè sé que oblit algú i no ho voldria fer. Per això, vull donar les gràcies a tothom”.
D’aquesta manera es va cloure l’acte de presentació del cupó de les Àguiles que se celebrà al pati de Monti-Sion i que havia començat amb les paraules d’alegria per a Pollença i de gràcies a la ONCE que pronuncià el batle de Pollença, Miquel Àngel March.

????????

Robes noves per a les Àguiles i per a Sant Joan Pelós
Aprofitant l’avinentesa, la mateixa Aina Cifre va anunciar que aquest 2016 les Àguiles estrenaran capetes i Sant Joan Pelós, vestit. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració econòmica de l’ajuntament de Pollença i al treball desinteressat de la modista Encarna Pineda, que ha tallat la roba seguint els patrons antics, i de Francisca Salas, Magdalena Servera i Antònia Buades que cusen les robes. Per acabar, és de destacar que les capetes noves conserven la randeta de filigrana de les anteriors, unes capetes que han sortit a les darreres 25 processons del Corpus.

Aquest 2016, les Àguiles estrenaran capetes i Sant Joan Pelós, vestit.
Aquest 2016, les Àguiles estrenaran capetes i Sant Joan Pelós, vestit.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT