LANG LANG, FORMENTOR I EL FESTIVAL

349
puntinformatiu

Joan Campomar

El festival Formentor Sunset Classics torna a passar la mà per la cara al Festival de Música de Pollença. Si a les dues primeres edicions ho feia amb Zubin Metha i Daniel Baremboim respectivament, enguany ho farà amb Lang Lang.

Ja estaria bé que es creàs un festival a Formentor a l’abast de tothom i amb el mateix format que , per exemple, el de les Jornades Literàries de Formentor; això seria un festival amb cursos i concursos d’interpretació, taules rodones, col·loquis, audicions comentades, classes magistrals fetes pels intèrprets participants al festival,… En aquest cas, imagineu-vos Lang Lang fent una classe a aquells estudiants de nivell professional i superior tant de l’illa com de fora.

Però malhauradament aquest festival tampoc està orientat d’aquesta manera. No només els qui tenen afecció i passió per escoltar a grans figures musicals amb un poder adquisitiu mitjà no podrán escoltar Lang Lang aquest estiu que vé, sinó que gairebé cap dels estudiants de piano es podrà permentre el luxe d’adquirir l’entrada més barata. Fóra bo admetre que qualsevol alumne, observant i escoltant una interpretació de Lang, pot aprendre i enriquir-se de manera molt diferent a la de la classe habitual. Lang Lang és una figura molt especial, que als seus 30 anys domina la tècnica i desprèn una musicalitat madura comparable a la de qualsevol intèrpret de renom i consolidat de fa anys. A sobre és un referent per als joves pianistes d’arreu del món. Per tant, també passen la mà per la cara als esudiants, músics i melòmans, i no només al Festival de Pollença.

PUBLICITAT

Ja fa un bon grapat d’anys que el Festival de Pollença ha deixat d’apostar per aquell concert “estrella”, substituïnt-lo per un de comercial i amb una estètica ben diferent a la del festival clàssic. Me vénen el cap Diego el Cigala, Serrat, Carlos Nuñez, Alex de la Iglesia ( ara amb la incorporació del cinema al Festival ), i molts altres. Aquests personatges han substituït músics tan entranyables i de tan alt nivell com Andrés Segovia, Montserrat Caballé, Vladimir Askenazy; o formacions com la Pitsburg Symphony Orquestra, Orquestra Nacional de França, la London Symphony, … El Festival hauria d’haver pactat amb el Grup Barceló per integrar els concerts del Formentor Sunset Classics al Festival de Pollença, emperò sense experiments als jardins de l’hotel, i així oferir grans concerts al públic en general i a preus assequibles. El Festival, però, no té armes per fer-ho: la desfilada de regidors de cultura i batles de cultura dels darrers 15 anys, aproximadament, han fet que, primer, els canvis de la figura del director artístic hagin estat relacionats amb l’opacitat i la confusió. D’una banda un dels directors de la nova època del Festival delega la feina al seu manager; per altra banda, el posterior director constitueix una associació que serà l’espurna d’un nou conflicte. Segon, amb això si ha d’afegir la mala gestió econòmica la qual cosa provoca un patètic debat entre els partits locals del qual la tònica principal són els retrets. I tercer, la sobtada desaparició del Patronat del  Festival de Pollença posen en evidència la importància i la gestió d’aquest en la programació i organització de les continuades edicions.

Per tant, la solera, els fonaments, els arguments, d’un festival sense una comissió artística seriosa i de pès, o sense un patronat amb unes bases legals i ben consolidat, són vulnerables i deixen de tenir consistència alhora d’intentar una possible cooperació amb Barceló i el seu Sunset Festival Formentor.

Tot plegat em resulta patètic pequè, per acabar-ho d’adobar, un conegut diari de les Balears anuncia el concert de Lang Lang a l’apartat de breus de la secció de Cultura i Espectacles, i dient textualment que “ el músic està considerat una icona que treu la música clàssica del seu corsé per a democratitzar-la “. Si democratitzar la música clàssica és fer que Lang Lang actui a Formentor amb un preu desorbitat per a l’entrada més barata, és que alguna cosa falla. I, sincerament, el que crec que realment no funciona és que ens prenen per imbècils.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT