L’AJUNTAMENT DE POLLENÇA PODRIA DISPOSAR AVIAT DE 9 MILIONS D’EUROS DEL ROMANENT DE TRESORERIA

715

La Llei d’estabilitat pressupostària, més coneguda com a Llei Montoro, impedeix als ajuntaments incrementar la despesa pública per sobre del creixement del PIB. D’ençà de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, l’Ajuntament de Pollença ha acumulat fins a 26 milions d’euros. Aquesta és la quantitat que, segons paraules del batle de Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavia, al darrer plenari, ha quedat de romanent de tresoreria després d’una modificació de crèdit per pagar diverses inversions. És a dir, que fins ara l’Ajuntament tenia estalviats 26 milions que, pràcticament, no es podien gastar.

Fa temps que els ajuntaments demanen la derogació d’aquesta llei, sorgida de la darrera crisi financera, i ara sembla que s’obre una porta a què això es produeixi. Al menys en part.

Segons fonts del Govern Central, el Ministeri d’Hisenda està negociant amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) un acord, perquè els ajuntaments facin un préstec del total del romanent de tresoreria a l’Estat. A canvi del préstec, Hisenda els tornarà un 35 per cent del seu romanent per poder-lo invertir en polítiques de cures per a persones dependents, ajuda a domicili, cultura, polítiques de mobilitat sostenible o d’ajudes al lloguer. Aquestes inversions s’haurien de realitzar durant el 2020 i el 2021. La resta dels doblers del romanent es tornarien durant els pròxims 10 anys.

En el cas de Pollença, la quantitat que es podria gastar durant dos anys serien devers 9 milions d’euros, mentre que en tot l’Estat s’arribarien a fer 5.000 euros d’inversions. Cal dir que només els ajuntaments de les Balears tenen immobilitzats als bancs 555 milions d’euros.

PUBLICITAT

Segons el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), si finalment s’aprovàs aquesta proposta, seria inacceptable, perquè això seria un préstec dels estalvis dels ajuntaments a l’Estat, quan el que sempre han demanat és la derogació total de la regla de despesa que estableix la llei Montoro.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT