L’AJUNTAMENT DE LAS ROZAS NO LLEVA LA NEU DE POLLENÇA

1448
Plaques dels diferents carrers dedicats a Pollença repartits per la geografia espanyola

Joan Martorell

Navegant per la xarxa social Twitter em vaig trobar amb la següent piulada:

La piulada, feta el 12 de gener d’aquest 2021 per la usuària @hastaeltoti, em va despertar la curiositat. Que jo sàpiga, la tempesta Filomena, no havia deixat caure neu a cap carrer de cap poble de Mallorca, o al manco no la suficient com per haver-la de retirar amb màquines. Per tant, i com era clar que el carrer no era de les Illes, em vaig embarcar en una acurada investigació per saber a quin carrer es referia. Després de, aproximadament, 10 segons de recerca, el temps que vaig tardar a escriure “Calle Pollensa” a Google Maps, vaig descobrir que el carrer es troba a al municipi de Las Rozas, a la comunitat de Madrid. Amb tota la il·lusió d’un orgullós pollencí, vaig entrar tot d’una a veure la fotografia a peu de carrer que proporciona Google, pensant que em trobaria amb un carrer amb encant, amb un passeig o amb una avinguda. Quina decepció! El carrer Pollensa és un carrer de menys de 300 metres que està en un polígon industrial, tocant l’autovia A6. Això sí, al carrer, hi ha un centre empresarial, un hotel i un concessionari de BMW.

Després d’aquest cop, el poc que em quedava d’orgull pollencí em va dur a pensar que potser hi havia altres carrers a la geografia espanyola que també duien el nom meu poble, i si era així, segur que serien molt menys anodins. Amb una intensa recerca a Google d’aproximadament un minut, vaig veure que tenia raó, hi havia més carrers a l’Estat que duien el nom de Pollensa. Per això, i amb l’esperança de trobar-ne algun que que sigui digne de dur el nom del meu poble, us convid a fer un petit viatge per la geografia de la Península Ibèrica.

PUBLICITAT

– Al poble de Camas, molt a prop de l’illa de La Cartuja (allà a on es va fer l’Expo de Sevilla), hi ha una “calle Pollensa”. És un trist carreró sense sortida a on tan sols hi trobam el lateral d’una tenda que es diu “Mercedes, un poco de todo” i que, a més de vendre productes de neteja, fan entrepans a 1 euro.

El carrer “Pollensa” de Camas i la “Tienda Mercedes”
Oferta de bocatas a una tenda de la “calle Pollensa” a Camas

– A la ciutat de Cartagena (Múrcia) hi ha un barri als afores que es coneix com “Las 600”. Una barriada que la revista Vice descriu així “Este barrio del levante murciano arrastra una historia de marginación, venta ambulante y trapicheo”. Aquí es troba una altra “calle Pollensa” i lluny de ser un passeig o una avinguda, es tracta d’un altre cul de sac que acaba abruptament amb un misteriós mur blanc.

El carrer Pollensa de Cartagena acaba abruptament amb un mur blanc.

– Al districte de Nou Barris, a l’extraradi de Barcelona, hi ha una barriada anomenada Porta, que també té un “carrer Pollença”. És un carrer estret de just 60 metres de llarg, on gairebé no hi ha lloc ni per aparcar-hi el cotxe. El que toca de veres l’orgull de pollencí, és que just al costat hi ha el carrer Alcúdia que té més de mig quilòmetre de recorregut. I no molt lluny d’allà hi ha una gran plaça amb arbres i un parc infantil que es diu “Plaça de Sóller”. No anam.

El carrer Pollença, a Barcelona no és exactament un carrer amb encant.

– Les meves esperances les vaig dipositar al carrer “Bahia de Pollença”, situat la districte de Barajas, a Madrid. Idò tampoc, és un carrer circular que envolta un Mercadona. Buf!

Carrer “Bahia de Pollensa” a Barajas

A les Illes, tenim altres carrers Pollença, però tampoc milloren gaire els descrits anteriorment.

– A Son Rapinya (Palma), hi ha el carrer Pollença. Ens trobam novament amb un carrer sense sortida. Només té 30 metres de llarg i és tan estret que no crec que hi pugui entrar ni un cotxe. Al menys, molt a prop hi ha el carrer Ternelles, que és una mica més gran.

Carrer Pollença a Son Rapinya

– El “passatge Pollença” de Maó (Menorca) té devers 80 metres de llarg. És un carrer residencial ple de plantes baixes adossades de color blanc.

– A Eivissa també hi ha un carrer Pollença. Es troba a Sant Josep de sa Talaia, a una urbanització situada a un turó a prop de Cala Vadella. Aquest potser sigui l’únic carrer digne de dur el nom de Pollença. Té més de 500 metres de llarg i està sembrat de xalets amb vistes a la platja de Cala Vadella.

No hi ha cap dubte de la fortuna que té el poble de Pollença de trobar-se a un lloc privilegiat al nord de la Serra de Tramuntana. Malauradament els carrers que duen el nom de Pollença arreu de la geografia espanyola no han tingut la mateixa sort. Ja ho deia la meva padrina: qui no es consola, és perquè no vol!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT