L’AECC DEMANA UN GRAN ACORD CONTRA EL CÀNCER

74

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), amb motiu del Dia Mundial Contra el  Càncer, que es commemora avui dia 4 de febrer, ha demanat un Acord Contra el Càncer, perquè pacients i familiars puguin fer front a la malaltia en igualtat de condicions.

Durant  la jornada, l’AECC ha organitzat dos actes: el X Fòrum Contra el Càncer “Per un  enfocament integral” i els Diàlegs AECC en els quals 4  pacients han debatut, des de les seves experiències personals, l’impacte que ha tengut aquesta pandèmia des del punt de vista sanitari, psicològic i social.  

El X Fòrum Contra el Càncer ha abordat els reptes i desafiaments que s’han d’afrontar  per a mitigar l’impacte de la covid-19 en una malaltia que ja de per si mateixa genera  vulnerabilitat entre els qui la pateixen.  

Per part seva, president de l’AECC, Ramon Reyes, ha assenyalat la necessitat que a  Espanya “hi hagi un Acord Contra el Càncer per a eliminar inequitats i desigualtats perquè, per desgràcia, el càncer és igual per a tots, però no tots són iguals enfront del  càncer”.

PUBLICITAT

El president ha apuntat a més que “el que ha fet aquesta pandèmia ha estat  agreujar una situació ja de per si mateixa vulnerable on el càncer, l’altra pandèmia  silenciosa, provoca un impacte en tota la família a nivell psicològic, econòmic, social, i  laboral”. 

El càncer és igual per a tots, però no tots són iguals enfront del càncer 

La pandèmia ha agreujat una situació de vulnerabilitat prèvia que ja venien vivint moltes  persones amb càncer. Així s’ha manifestat en els diferents actes organitzats per l’AECC  durant aquest Dia Mundial.  

Així, en el desenvolupament dels Diàlegs AECC quatre pacients de càncer, Eva Martín,  Víctor Cañamares, Verónica Sánchez i Madalina Ilinca, han aportat el seu testimoniatge  sobre la realitat que viuen amb la malaltia i com aquesta s’està veient agreujada des que  arribés la pandèmia. 

La realitat és que a Espanya no totes les persones tenen les mateixes probabilitats  d’enfrontar-se al càncer tant en la seva prevenció, com en accés a tractaments o als  resultats de recerca. 

L’accés als programes de detecció precoç de càncer de còlon, per exemple, continua sent desigual al país, on hi ha Comunitats Autònomes en les quals s’ha aconseguit el  100 per cent de la cobertura i altres en les quals no. L’any 2017, només el 44 per cent de la població  de risc estava coberta per un programa de detecció precoç de càncer de colon. 

Entre pacients i familiars, les desigualtats són evidents ja que, des del punt de vista  econòmic, el càncer provoca pobresa en el 25 per cent dels nous diagnòstics de càncer que es produeixen en persones en edat laboral.  

Respecte a l’impacte psicològic que genera un diagnòstic i la possibilitat d’accedir a un  tractament psicològic especialitzat, tant per a pacients com per a familiars, el 30 per cent  presenta trastorns psicopatològics, com a ansietat o depressió, que necessita atenció  per part d’un professional de la psicologia. No obstant això, el 94 per cent de les CCAA ofereix  una cobertura insuficient o nul·la en tractament psicològic especialitzat. 

Verónica Sánchez, pacient de càncer de mama, reclama “la necessitat que, des que et donen el diagnòstic, igual que comencen a donar-te volants perquè et facin aquesta o  una altra prova o et manin a un especialista o un altre, et derivin a un psicòleg i no sigui  un mateix qui hagi de detectar que el necessita i buscar-lo”. 

L’accés als serveis de radioteràpia és un altre exemple d’inequitat. Aquest tractament  vital no es dóna per igual en totes les CCAA, per la qual cosa hi ha pacients que  assumeixen un cost econòmic, social i emocional major per poder accedir a ell. En  concret, per a aquells pacients que necessitin fer un canvi de residència, pot arribar a  ser de 1.100 per euros de despesa mitjana. 

La pandèmia agreuja encara més la situació de desigualtat i vulnerabilitat 

A més, l’arribada de la pandèmia no ha fet més que agreujar una situació que ja era  desigual per a moltes persones afectades de càncer. L’estudi “Impacte de la pandèmia  en persones afectades per càncer a Espanya” realitzat per l’AECC revela el cop per als pacients amb càncer que sofreixen les dues pandèmies: de la qual es parla (covid) i de la silenciosa que és el càncer. En aquesta tercera ona, la situació d’emergència en càncer tan sols no ha millorat.  

Des del punt de vista psicològic, la pandèmia va augmentar l’impacte emocional i durant  el confinament el 34 per cent dels pacients va desenvolupar ansietat o depressió. Al desembre,  aquest percentatge havia pujat al 41 per cent. 

Respecte a l’impacte social, durant el confinament gairebé un 20 per cent de la població amb  càncer havia empitjorat greument la seva situació econòmica. Al novembre, un 17 per cent de  la població amb càncer no s’havia recuperat 

Víctor Cañamares, un altre dels pacients en els Diàlegs AECC, diagnosticat recentment de càncer de bufeta, alerta “que és necessari que el càncer comenci a veure’s i a tractar se com un problema que engloba diferents aspectes: el psicològic, el social i, per  descomptat, el sanitari. No es tracta només d’un diagnòstic i un tractament”. 

Els retards sanitaris és un altre dels aspectes que més preocupen durant la pandèmia, i és que, durant la primera ona, 1 de cada 5 pacients no s’ha diagnosticat o s’ha  diagnosticat tard, amb el que això suposa per a la supervivència.  

Per a Eva Martín, pacient de càncer de cèrvix que està en període de revisions, “tot  passa pels recursos. No tinc cap queixa dels professionals sanitaris, però segueixen  sense recursos. Vaig sofrir retards en la primera ona i, de nou, en la tercera, un any després, res no ha canviat… La sanitat segueix sense recursos ni mitjans professionals  suficients” 

Finalment, un 40 per cent dels pacients està vivint una situació de solitud no desitjada. Aquesta sensació és la diferència entre el contacte social que li agradaria tenir a la persona malalta i la que realment té. 

Madalina, pacient de càncer de mama diagnosticada en l’estiu de 2020, afirma que “no  sabia que podia tenir un psicòleg. Et diuen que tens una malaltia i saps que has de  tractar-te per a curar-te, però no penses que psicològicament això vagi a afectar-te i la  veritat és que arrasa com un tsunami sense que puguis compartir-ho amb la teva gent,  a causa de l’aïllament social”. 

Un Acord Contra el Càncer que uneixi a tota la societat 

Davant aquesta situació, l’AECC demana que tota la societat espanyola es posi d’acord contra el càncer, perquè: 

– tota la població tingui la mateixa facilitat en la presa de decisions saludables per a  evitar fins al 50% dels casos de càncer.

– tota la població espanyola pugui accedir als programes de garbellat de càncer  independentment del seu lloc de residència. 

– les persones amb càncer puguin afrontar la por i disminuir la sensació de solitud no  desitjada i que pacients i familiars puguin accedir a tractament psicològic especialitzat – el càncer no provoqui pobresa en les persones amb càncer més vulnerables. – ningú es quedi sense diagnosticar a conseqüència de qualsevol mena de crisi – tota la població amb càncer tingui les mateixes possibilitats d’accés als resultats de  recerca sobre la malaltia. 

Per a sumar-se a aquest Acord Contra el Càncer, podeu entrar a la web: www.acuerdocontraelcancer.com

Conclusions del X Fòrum Contra el Càncer 

Aquest X Fòrum Contra el Càncer ha servit per a analitzar en profunditat com està  impactant la major crisi sanitària mundial d’aquesta generació, els seus reptes i  desafiaments. En les conclusions del Fòrum s’ha destacat la necessitat urgent de  començar a treballar perquè ningú es quedi sense diagnosticar, informant pacients de  manera clara i veraç sobre les mesures de protecció enfront de la covid-19 i garantint  l’accés a les proves diagnòstiques i de control; per a ajudar les persones amb càncer a  afrontar la por i disminuir la sensació de solitud no desitjada a través del reforç de  l’atenció psicològica i l’acompanyament i per a respondre a l’impacte econòmic que  produeix el càncer i que s’ha agreujat en la pandèmia.  

Així, des de l’Associació, s’ha fet una crida a les administracions públiques perquè ajudin  a pal·liar l’efecte d’aquesta crisi posant en marxa les mesures detallades en l’estudi  esmentat sobre l’Impacte de la pandèmia en persones afectades pel càncer per a  afrontar els diferents reptes que exigeix la situació actual de les persones amb càncer i  les seves famílies. 

La situació oncològica a Balears a debat 

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, l’AECC a Balears celebrarà dia 5 de febrer  el primer webinar del cicle de conferències “Col·loquis contra el Càncer” que comptarà  amb la participació de la Dra. Josefa Terrasa, Cap del Servei d’Oncologia Mèdica de  l’Hospital Universitari Son Espases, qui analitzarà, juntament amb el president de  l’Associació, el Dr. Javier Cortés, la situació oncològica a Balears. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT