LA UIB INAUGURA EL POSTGRAU SOBRE POLÍTIQUES I RECERCA EN JUSTÍCIA TRANSICIONAL I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

98
El professor Fabián Salvioli impartirà la conferència inaugural del postgrau de la UIB sobre veritat, justícia i reparació.

Avui, dijous 29 d’octubre, comença l’Especialista Universitari en polítiques i recerca en justícia transicional i memòria democràtica a la Universitat de les Illes Balears, una iniciativa de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica de la Conselleria d’Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears en la qual participa el LIDIB.

L’inici del curs consistirà en la inauguració a càrrec de les autoritats per part de la Universitat i de la Conselleria. A continuació, el Relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de les Nacions Unides, Fabián Salvioli, impartirà la conferència inaugural del postgrau i del primer mòdul sota el títol “Avenços i reptes de la justícia transicional”.

El lloc de la inauguració i la conferència és a la sala d’actes de Sa Riera (Palma) a les 18.30 hores. En acabar l’acte d’inauguració, el Relator impartirà la conferència (19hores) i al final d’aquesta es podran fer preguntes pel canal habilitat per la UIB.

Aquest acte és obert a tothom, encara que limitat a l’aforament d’aquesta sala. Per això, cal dirigir-se a lidib.projectes@uib.cat per reservar plaça fins dijous a les 12 hores.

PUBLICITAT

La conferència forma part del primer mòdul del postgrau El llegat fosc del segle XX: Claus del passat per entendre els conflictes del present (29 octubre – 21 novembre) i hi acudiran els alumnes matriculats presencialment, que són actualment 16. Al mateix temps es connectaran els alumnes que seguiran el curs online, un total de 15.

Tant la inauguració del curs com la conferència inaugural es podran seguir per streaming a través del següent enllaç habilitat per la UIB:

Els propers mòduls (als quals es pot fer una matrícula parcial) són els següents:

Mòdul 2: Patrimoni, memòria i drets humans (26 novembre – 19 desembre)

Mòdul 3: Investigació i exhumació de fosses comunes (7 – 30 gener)

Mòdul 4: Justícia transicional, drets humans i memòria democràtica: marc jurídic i històric (4 – 27 febrer)

Mòdul 5: Polítiques de reconciliació i reparació en contextos de transició (4 – 27 març)

Aquest curs permetrà a l’alumnat conèixer, treballar i debatre en un entorn interdisciplinari (dret, història, ciències polítiques, filosofia, arqueologia i antropologia, principalment) els següents aspectes:

–    Com s’han de tractar els règims autoritaris, els conflictes armats i les situacions d’abusos del passat des d’una perspectiva de drets humans en el present i, així mateix, com cal afrontar-ne el llegat des de l’estat de dret i la democràcia, així com des dels estàndards internacionals de la justícia de transició;

–    Conèixer les causes dels règims autoritaris i de règims històrics que han deixat un llegat d’injustícia que torna als nostres dies (colonialisme, esclavatge, imperialismes);

–    Entendre com es construeixen i es perpetuen legalment i socialment les dictadures, de manera que durant la transició a la democràcia resulti tan complex, però alhora necessari, cercar i reparar els abusos comesos durant aquests períodes;

–    Comprendre que la justícia de transició és una condició bàsica de l’estat de dret i la fortalesa de l’estat de dret en el present, i perquè les perspectives de futur depenen del fet que es garanteixi que no s’ignori el passat ni especialment els abusos que es varen cometre;

–    Conèixer la pràctica internacional i estatal en matèria de justícia transicional i de polítiques públiques de memòria democràtica, i extreure’n bones pràctiques que puguin ser aplicades en l’àmbit local, autonòmic o estatal en unes àrees concretes: patrimoni, exhumació de fosses, dret a la veritat i justícia penal.

Més informació: lidib.projectes@uib.cat

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT