“LA SOLA ÉS ALLÒ QUE FA AUTÈNTICA UNA ESPARDENYA”

2208
Pere Parets fa espardenyes de tots colors, un calçat ben mallorquí i estiuenc que l'horabaixa del 2 d'agost duran tant moros com cristians.
Pere Parets fa espardenyes de tots colors, un calçat ben mallorquí i estiuenc que l'horabaixa del 2 d'agost duran tant moros com cristians.

A l’Especial Patrona de PUNT iNFORMATIU de 2012, vàrem publicar aquesta entrevista que Ma. Magdalena Tortella va fer a l’espardenyer, Pere Parets. Avui matí aquest artesà serà a can Xumet per fer una demostració de com s’elabora el calçat tant dels moros com dels cristians.

Consell. Carrer d’Alcúdia –el principal del poble- número 41. Des de 1914, a la mateixa casa, des del mateix racó, fa tres generacions que els homes de la família Parets s’asseuen a la mateixa cadira per fabricar espardenyes. Primer el padrí Pere, el pare Joan, i ara el nét, Pere Parets, fabricant d’espardenyes; activitat centenària tradicional mallorquina, abans necessària, ara ja gairebé simbòlica.
Al manco a Pollença, les espardenyes són un símbol de la diversió, un element identificatiu que es llueix durant les festes de la Patrona. Per això, PUNT iNFORMATIU ha conversat amb Pere Parets, tercera generació de fabricants d’espardenyes i l’únic que queda en tot Mallorca que les fa de manera artesanal.

– Com començà la família Parets en el negoci de l’espardenya?
L’any 1905 va començar el negoci a Consell un home procedent de Felanitx. Aquest felanitxer va venir a fer feina aquí i va llogar homes. Un d’aquests era el meu padrí, que va aprendre l’ofici i quan en va saber es va posar pel seu compte, muntant un petit taller aquí a ca nostra.

– I vos, quan vos iniciàreu en l’ofici d’espardenyer?
Ja fa 32 anys que m’hi dedic, però abans vaig fer altres feines perquè aquesta no m’estirava massa, me’n vaig anar uns anys a fer feina a Palma. Quan em vaig quedar a l’atur vaig tornar a casa. Passava moltes hores mirant com mon pare les fabricava, fins que em vaig decidir a provar-ho.

PUBLICITAT

– Actualment és l’única empresa de Mallorca que es dedica a fer espardenyes?
Sí. Som l’únic no només de Mallorca, sinó de tot Balears. L’aspecte positiu és que totes les vendes són meves, encara que els darrers dos anys han baixat bastant, sobretot a particulars. No obstant, a mi m’agradaria que algú més aprengués aquest ofici. Per això, sempre que puc vaig a fer xerrades a les escoles o a les fires, vaig per tot allà on em criden perquè m’agradaria que algú s’ocupés de fer espardenyes quan jo em jubili.

– Quant de temps es necessita per aprendre a fer espardenyes de manera artesanal?
Són necessaris quatre anys de mossatge per aprendre a fer espardenyes. Tot és tècnica, però també es necessita molta paciència, sobretot per fer la sola, que és allò més mal de fer, però és allò que fa autèntica una sabata.

– Quin és el procés de fabricació de l’espardenya?
Per a fer les espardenyes se segueix un procés molt tradicional. Tant és així, que són els homes els que fan la sola, mentre que les dones són les encarregades de cosir-hi la tela de damunt. Sempre ha estat així, ja que la iuta –el material amb el que es fabriquen les soles- no és gaire amable i sol fer mal als dits. Pel que fa al cordatge de la sola, el procés dura entre 10 i 20 minuts, segons del número de peu.

– I com es fa?
La iuta, que és un tipus d’espart que s’utilitza, em ve de Catalunya i les lones –la tela de la sabata- venen de València. Per a fer la sola, primer de tot s’ha d’agafar la mida, i segons aquesta s’enrodilla i es dona forma a la iuta fins que s’obté la mida adequada. Seguidament, es cus tota la sola a mà, amb l’ajuda d’una agulla de grans dimensions, punt per punt. Pel que fa a la lona, també és l’home qui en talla la forma,també segons el la mida del peu que s’ha de calçar. Actualment les repuntam a màquina però després es cus a la sabata a mà, i això ho fan les dones.

– Coneixeu les festes de Pollença?
I tant! Fa més de 20 anys que hi venc i és molt emocionant. Veure que el 80 per cent de persones que celebren aquestes festes duen les meves sabates és un orgull. Em fa sentir com un pollencí més!

– Pollença és un dels principals punts de venda del seu negoci?
Sí. Pollença és un lloc fort de les meves vendes, que augmenten notablement durant les festes. Per això conec tan bé les festes de La Patrona. Però hi ha altres pobles que també fan servir l’espardenya com a element identificatiu, com ara Sóller, que també celebra els Moros i Cristians, o en la veremada de Binissalem. Així mateix, les espardenyes que jo fabric són molt usades en ball de bot i altres festes populars, ja que és la sabata típica de Mallorca.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT