LA SIMBOLOGIA OCULTA RERE ELS FASTIGOSOS INGREDIENTS DE LA CALDERA DE LES BRUIXES DE “MACBETH”

140
Il·lustració del fulletó A rehearsall both straung and true, of hainous and horrible actes committed by Elizabeth Stile (1579)

L’editorial Quid Pro Quo presenta La caldera de les bruixes de «Macbeth» de Joan A. Oriol Dauder, amb una edició a cura de Joan Oriol i Giralt, tercer llibre de la col·lecció Assaig.

Dit del peu d’una granota, ala de mussol petit, arrel de cicuta arrencada de nit, dit d’un infant escanyat en néixer… aquests són alguns dels 23 ingredients que usen les bruixes de “Macbeth” a la caldera, i que Oriol Dauder descriu i explora amb cura. I és que s’ha afirmat aquests noms fastigosos hi ha una mena de codi per als iniciats i que els elements vessats en una olla o caldera de bruixes, en realitat, eren uns altres; i s’ha assegurat així mateix que les fórmules irracionals obeïen al principi de la màgia i de la bruixeria del món a l’inrevés.

Ens trobem de ple dins el terreny de les pràctiques malèfiques «vindicatives», això és, les que responen al desig de produir un dany, una malaltia o la mort d’un enemic.

Aquest és el segon llibre de Joan-Anton Oriol Dauder (1935-2016) que publica l’editorial Quid Pro Quo, després del Diccionari d’éssers fantàstics (2019), un recull de més de quatre-cents éssers
imaginaris de la mitologia universal. A més d’aquests dos llibres, Oriol Dauder va publicar les obres Botànica màgica (1994), que aplegava diversos treballs sobre l’àmbit simbòlic i màgic de les plantes; Eriopis i les tenebroses (1996), sobre la bruixeria blanca a l’edat mitjana i moderna; La llegenda del Mal Caçador (1997), que relacionava la famosa llegenda catalana amb els textos homèrics; l’anecdotari badaloní De l’insòlit a la facècia (1998) i El simpòsium dels espectres (2000), centrada en els misteris d’Eleusis. Va ser coautor del primer Diccionari de figures retòriques (1995) escrit en català. Amb Elegies paganes va guanyar el premi Parnàs de creació literària (1994). El 1996 va ser finalista del premi Àgora d’assaig amb El mite d’Acteó. També va col·laborar, amb articles d’opinió i d’assaig literari, en publicacions periòdiques com Revista de Badalona, Carrer dels Arbres, Canigó, L’Estruç i Revista de Girona, entre d’altres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT