“LA SANG NO ES POT FABRICAR, PER AIXÒ SEMPRE FAN FALTA DONANTS”

1025
Els tres col·laboradors de Pollença.
Els tres col·laboradors de Pollença, Magdalena Cànaves, Pedro Amezcua i Maria Torrandell.

Ahir, 14 de juny, va ser el Dia del Donant de Sang. L’any passat en motiu d’aquesta diada promoguda per l’Organització Mundial de la Salut amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de comptar amb unes bones reserves de sang, Maria Magdalena Tortella va fer aquest reportatge per a l’edició en paper de PUNT iNFORMATIU Pollença. Avui el compartim al digital, perquè creiem que encara és ben vigent. A l’hora que recordam les properes donacions de sang al municipi:

22 de juny, entre les 18 i les 21’30 hores, al Local Social de l’Associació de Veïns del Port de Pollença

30 de juny i 1 de juliol, entre les 17 i les 21 hores, al Centre de Salut de Pollença.


El lema del Dia del Donant de Sang de 2014  (14 de juny) era “Sang segura per salvar les dones al part” i la intenció de l’Organització Mundial de la Salut, sensibilitzar governs i societat de la importància de tenir accés a la sang i als productes sanguinis segurs a tots els països, en especial, als d’Àfrica Subsahariana i Àsia Meridional on hi moren unes 800 dones diàries per complicacions sorgides durant el part.

PUBLICITAT

Per això, els objectius específics de la campanya mundial de 2014 eren que els ministeris de salut del món adoptassin mesures per garantir que els centres de salut millorassin l’accés a productes sanguinis segurs; que els serveis nacionals de sang dels països amb taxes elevades de mortalitat materna centrassin les campanyes de 2014 en l’accés a sang segura per a dones parteres i que es potenciassin campanyes a nivell mundial per explicar com la sang segura de donats voluntaris permet salvar la vida de moltes persones arreu del món.

Al municipi de Pollença hi ha unes 900 persones que donen sang anualment. Magdalena Cànaves és col·laboradora de l’Associació de Donants de Sang i Teixits de les Illes Balears des de fa 11 anys, i donant des de fa 22 anys. Segons explica, “quan has tengut algú de prop que ho ha necessitat, et sensibilitzes amb la causa”. Aquest és un dels motius pels quals la gent es fa donant, però cadascú té el seus.

Maria Torrandell i Pedro Amézcua són les persones que completen l’equip de col·laboradors de Pollença. Cada vegada que s’organitza una donació a Pollença, tots tres acudeixen al PAC de Pollença per servir d’enllaç entre el donant i el personal sanitari.

Altres dues col·laboradores, Maria Coronado Sánchez i Catalina Cantallops Socias, s’encarreguen d’aquestes funcions al Port de Pollença. Però, tot i ser del mateix municipi, cada grup de col·laboradors s’encarreguen del seu nucli municipal. Les donacions a Pollença es fan al Centre de Salut i les del Moll, al Local Social de l’Associació de Veïns del Port de Pollença. Els dies tampoc no són els mateixos. Tanmateix, tot es coordina des de la Fundació de Donats de Sang i Teixit de les illes Balears.

Des de Fundació expliquen que es requereixen unes 200 bosses de sang diàries per a fer front a la demanda, que en aquests moments està mancada de sang del tipus A +, A- i del tipus universal, 0 .A més, la demanda incrementa en els mesos d’estiu, ja que la població a Mallorca es dobla per mor del turisme i les reserves davallen. Els col·laboradors de Pollença puntualitzen que “cada vegada [que es fa una campanya] vénen quatre o cinc persones noves i molta gent jove. Però mai és suficient. Igual com necessitaríem més col·laboradors, es necessiten més donants, ja que la sang no es pot fabricar”.

Així mateix, convé dir que els donants no poden donar sang sempre que vulguin, ja que hi ha uns requisits. D’aquesta manera, les dones en poden donar tres vegades a l’any amb un interval de dos mesos entre donació i donació. Per als homes, el màxim són quatre donacions anuals. Però, com passa sovint, hi ha molts menys homes que dones, tot i que per a ells és més positiu. Els col·laboradors expliquen que “les dones renoven la sang mensualment, degut al període menstrual. Els homes no ho fan, per això donar sang els resulta beneficiós i entre altres coses, els ajuda a regular la tensió”.

Explicades les característiques, necessitats i objectius entorn a la donació de sang, des de la Fundació, així com els col·laboradors pollencins, animen totes les persones interessades a provar-ho; cosa que poden fer el 22 de juny, entre les 18 i les 21’30 hores, al Local Social de l’Associació de Veïns del Port de Pollença o bé el 30 de juny i l’1 de juliol, entre les 17 i les 21 hores, al Centre de Salut de Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT