LA REFORMA DE CAN MORATÓ PODRIA COMENÇAR A FINALS DE 2021

403

Segons Josep Cifre, president de Colonya, si es compleixen tots els terminis, les obres de reforma de la fàbrica de la fàbrica de Can Morató començaran a finals del 2021. Però encara falten moltes passes per donar.

Aquests dies la comissió de Medi Ambient de les Illes Balears va emetre un informe favorable per poder modificar puntualment el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Pollença. D’altra banda un equip independent format per historiadors i arquitectes està preparant un estudi històric i funcional de l’edifici. Aquest estudi s’inclourà a les bases que es donaran als 14 equips d’arquitectes que s’han preseleccionat per presentar els seus projectes. Cal dir que aquests 14 estudis s’han triat entre un total de 48 que s’havien presentat inicialment. La selecció s’ha fet a partir dels currículums i dels projectes i intervencions similars que han executat els diferents equips que s’han presentat. Així, entre els 14 estudis d’arquitectura que podran presentar els seus projectes hi ha els que s’encarregaren de la reforma del Liceu de Barcelona o els que feren l’Hospital del Toro de Menorca.

Una vegada que s’hagin entregat les bases, els diferents equips d’arquitectes tindran un termini de 2 mesos per presentar el projecte. Segons Josep Cifre un jurat de prestigi serà l’encarregat de seleccionar el projecte guanyador. Això podria succeir a principis de 2021.

Així eren els jardins de l’entrada de Can Morató

Ja amb el projecte bàsic a les mans, es podrà sol·licitar l’Interès General al Consell de Mallorca, donat que l’edifici es troba en sòl rústic. En aquest punt és quan Colonya podria executar l’opció de compra.

PUBLICITAT

Així, si tots els terminis es compleixen, a finals de l’any pròxim podria posar-se la primera pedra de les obres de reforma de l’emblemàtica fàbrica de catifes de Can Morató.

Una passa més per a la recuperació de la fàbrica

A principis de 2020, Colonya Caixa Pollença va anunciar que iniciava els tràmits per comprar l’antiga fàbrica de catifes de Can Morató per a convertir-la en seu principal de l’entitat financera, a més d’un centre social i cultural per al municipi. Des del primer moment, Colonya va voler deixar clar que l’adquisició està vinculada a la possibilitat de dur-hi a terme les obres, motiu pel qual necessita informes favorables de diverses insitucions.

Representants polítics i tècnics del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament visitaren la fàbrica de catifes de can Morató el passat mes de juliol. Foto: B. Cifre.

La resolució de la Conselleria de Medi Ambient apunta que la reforma “suposarà un impacte positiu per al medi ambient”, ja que la desclassifciació “evita la urbanització” d’aquest sector i “favoreix la recuperació i la restauració” de la Fàbrica, la qual cosa “permetrà conèixer el passat industrial tèxtil de Pollença i evitar el risc que suposa actualment les instal·lacions abandonades i en runes”.

L’expedient disposa dels informes de la direcció general d’Urbanisme, el departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, el servei de Protecció d’Espècies, el servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl i del servei d’Estudis i Planificació, que han informat de forma favorable amb algunes prescipcions.

Tot plegat, la comissió mediambiental va decidir no sotmetre la modificació urbanística a una avaluació ambiental estratègica ordinària, ja que “no es preveuen efectes significatius sobre el mei ambient”.

Amb la resolució de Medi Ambient, l’ajuntament de Pollença podrà fer la modificació urbanística dels terrenys de can Morató que, fins ara, estaven qualificats com a sector urbanitzable no programada, passaren a formar pert del sòl rústic amb la categoria de transició.

El solar de can Morató té 6.171 metres quadrats dels quals 3.000 metres quadrats estan construïts. La parcel·la està ubicada entre la carretera de Pollença al Port, el camí de can Joanot i el torrent de Sant Jordi.

Encara que en runes, aquella edificació on s’hi concentren els tallers i oficines, però també l’habitatge de la família Morató conserven l’encant d’un edifici singular, on la vida laboral de Pollença va bategar entre 1922 i 1960.

Paral·lelament als tràmits administratius, Colonya Caixa Pollença va convocar un concurs d’idees que ha rebut una cinquantena de propostes arquitectòniques que, en aquests moments, són avaluades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT