LA QUARESMA I L’ABSTINÈNCIA

189
Foto istock.com

Eva Remoina /AMIC .AMIC Redacció

La Quaresma és el temps litúrgic en el qual els creients es preparen per a la Pasqua. Quaresma significa Quadragèsima, és a dir quaranta dies, i el seu origen pot situar-se en els quaranta dies i en les quaranta nits que Jesucrist va passar en el desert guardant dejuni.

Els antics cristians durant el temps de dejuni només menjaven pa, aigua i sal, però atès que dejunar durant tant de temps és perjudicial per a la salut, l’Església no va dubtar a flexibilitzar la norma, segles més tard, passant a dejunar-se el Dimecres de Cendra i el Divendres sant i abstenint-se de menjar carn la resta de divendres de la Quaresma. En realitat, són un total de 8 divendres, que són els que van entre el dimecres de cendra i el diumenge de resurrecció. A més, cal entendre per dejuni actualment el menjar tan sols 1 menjar fort al dia.

Aquesta abstinència no ha d’entendre’s, no obstant això, com el fet només de no menjar carn, sinó que va més enllà, estenent-se al fet de no beure, no fumar, o no donar-nos cap altre plaer. És a dir, mitjançant l’abstinència, el creient renúncia als plaers terrenals com a penitència i reflexió interior.

PUBLICITAT

L’abstinència per als cristians s’exigeix a partir dels catorze anys i el dejuni per als adults sans entre els 18 i 59 anys. Quedin exclosos a part dels malalts per tant, també les dones embarassades i les que estan en període de lactància.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT