LA PROCESSIONÀRIA S’AVANÇA I OBLIGA ACTUAR CADA VEGADA MÉS PREST

241
Imatge d'una taula de la platja de Llenaire compartida el 18 de genera a Facebook per l'usuària Kathleen Crossan

Fa dies que veïns del Port de Pollença han pogut observar les clàssiques fileres d’erugues de la processionària del pi a diferents indrets del municipi. Quan l’eruga baixa a terra, com s’observa en la fotografia és quan es troba en la darrera fase de maduració larvària, habitualment a l’arribada de la primavera. El canvi climàtic però ha modificat el comportament d’aquest lepidòpter i això ha obligat a l’ajuntament a prendre mesures cada vegada més prest. Així ho ha explicat la regidora de Medi Ambient de Pollença, Maria Buades, a Punt Informatiu. Segons Buades la processionària no apareixia fins a finals de febrer o març, però cada any s’ha anat avançant i enguany ja s’han pogut veure bosses i erugues a terra a mitjans gener.

Mesures preventives

Enguany des de l’Àrea de Medi ambient de l’ajuntament de Pollença s’ha optat per un tractament d’endoteràpia que es va aplicar el mes de juny. Aquesta innovadora tècnica consisteix en l’aplicació d’un insecticida sistèmic directament a l’interior del pi. El pi per si mateix s’encarrega de distribuir i transportar el producte fins a les acícules que en ésser ingerides per les erugues els produeix la mort. Aquesta tècnica és especialment aconsellable en zones d’elevat trànsit de persones, ja que s’eviten problemes derivats de la polvorització tradicional. Segons explicaren de l’ajuntament al seu lloc de Facebook es va fer una prova pilot a 50 arbres del Port i de Pollença.

D’altra banda, enguany no es col·locaran les trampes que es col·locaren el mes de febrer de l’any passat. Aquestes trampes consistien en uns anells amb una bossa amb feromones que atreien als mascles i a la vegada impedien que les erugues arribassin al terra. L’any passat és col·locaren 50 trampes, que ja han estat eliminades.

El sistema de trampes que s’usà l’any passat no es tornarà a fer servir

Mesures directes

Donat que el tractament d’endoteràpia no s’ha realitzat a tots els arbres, aquesta setmana des de l’ajuntament ja s’ha realitzat una batuda per detectar les zones més afectades dins zona urbana. La regidora de Medi Ambient ha explicat que s’han detectat arbres amb nius de processionària a Gotmar, al passeig Vora Mar (per la zona de l’Illa d’Or), a l’urbanització de Boquer, a l’avinguda Cavall Bernat de Cala Sant Vicenç, a Llenaire… Buades explica que, una vegada detectades les zones més afectades, durant la setmana que ve es procedirà a utilitzar mètodes més directes com tallar les branques més afectades.

PUBLICITAT
Imatge de la retirada de nius de processionària manual de l’any passat

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT