“LA POLÍTICA ÉS ESTAR DEVORA LES PERSONES”

760
Miquel Àngel March serà batle de Pollença amb un acord de centre esquerra.
Miquel Àngel March serà batle de Pollença amb un acord de centre esquerra.

Eva Cerdà

 

Geògraf de formació, el candidat de Junts Avançam (la coalició que aplega Partit Socialista Obrer Espanyol, Més per Pollença, Esquerra Republicana i candidats independents), Miquel Àngel March fa el salt a la política de partit, sense abandonar la seva condició d’independent.

Tota la vida ha viscut la política en primera persona, no debades es defineix com una persona compromesa en moltes causes, en aquests moments: “en ajudar Pollença i, entre tots, canviar les coses i la manera de fer”. I ho fa, perquè “estam en un moment molt especial, de crisi de valors, de desprestigi de la política… i això m’ha empès a no quedar a casa i a aportar alguna cosa a la comunitat; perquè la política és estar devora les persones i no només parlar d’equipaments, de números…”

 

– Sou fill de Martí March “del Molinet”, un batle estimat per als pollencins. Creieu que això influirà en els electors? La gent vota sobretot les persones. No crec que voti ni son pare, ni sa mare, ni els seus germans… La gent vota les persones i, en tot cas, la llista o el partit. Però he de reconèixer que estic orgullós de la tasca que va fer mon pare, en alguna cosa supòs que discrep en alguns aspectes, però… trob que, en general, ho va fer bé i la demostració és que va ser una persona estimada.

PUBLICITAT

 

– Vàreu aprendre alguna lliçó del vostre pare que cregueu que us serà útil com a polític, o que ja us hagi servit? Allò que sempre vaig veure és que mon pare mirava poc els interessos personals, particulars i individuals… i equivocadament o no, sempre mirava pels interessos generals. Crec que això és un poquet el que han de fer els polítics; apartar els interessos més particulars i col·locar els interessos generals per davant. Això és el que vaig aprendre.

 

– Durant una vintena d’anys heu estat la cara visible de l’associació ecologista GOB. En un municipi en què les “irregularitats” urbanístiques estan a l’ordre del dia, no és una mica agosarat voler ser batle? Crec que la idea, precisament, que tenim a Junts Avançam respecte aquest tema és que s’ha d’arribar a un pacte entre totes les forces polítiques. De fet, crec que aquest tema no s’ha de prestar a electoralisme ni a fer parts i quarts. Pens que s’ha d’arribar a un pacte clar, transparent i per unanimitat a ser possible. Entre tots, hem de fer feina.

 

– Se senten rumors que us apunten com a un enemic dels habitatges turístics vacacionals, les famoses VTV. Què hi ha de cert? La proposta de Junts és clara: d’entrada, els partits que formam la coalició (PSOE, Més per Pollença i Esquerra Republicana) i jo en particular, hem defensat que les VTV han suposat el repartiment de la riquesa a Pollença. En aquest sentit, és bo recordar que una activitat com el turisme que, fins als anys 80 o 90, va enriquir un grupet petit de persones, les VTV van suposar repartir beneficis entre molts pollencins, mil famílies varen poder participar d’una activitat que fins aleshores havia estat en mans d’uns pocs. Amb les VTV, aquí a Pollença, el turisme va deixar de ser una cosa controlada per una cinquantena de persones.

Què volem? Jo crec que ara amb una oferta de VTV creada, la feina que s’ha de fer és millorar, potenciar un tipus de turisme més natural, més cultural… per millorar el producte de les VTV, però també per millorar l’entorn… Des de l’Ajuntament, impulsarem iniciatives per millorar el turisme en general.

 

– Tot i haver estat una persona compromesa en diferents causes, mai fins ara no havíeu fet el salt a la política activa. Com així? Més aviat diria que no m’havia implicat fins ara en política de partit. De fet, jo entenc la política com la preocupació d’allò públic i, efectivament, sempre he estat ficat dins coses que afecten els interessos públics: en entitats culturals, ecologistes, esportives… sempre he tengut aquesta preocupació que s’havia traduït no en participar en les institucions, sinó en altres àmbits. Si ara he fet aquesta passa, és perquè el moment val la pena. Aquesta crisi que tots palpam, aquesta necessitat de canviar la manera de fer política… això ha estat un poquet l’estímul final per passar de la política més social, o ciutadana, a la política més institucional. En qualsevol cas, són dues cares de la mateixa moneda.

 

– Fins no fa gaire temps heu viscut fora de Pollença, per més que sempre heu estat vinculat amb el poble. Ara bé, per aquí, alguns apunten que Junts Avançam s’ha “cuinat” des de Palma. És així? Fins als 30 anys vaig viure a Pollença i sí, efectivament, durant un temps he viscut a Palma, però la major part de la vida l’he passada aquí.

Pel que fa a Junts Avançam, vull deixar ben clar que no sols s’ha gestat exclusivament des de Pollença, sinó que respon a una evidència que és la feina feta en conjunt pels partits d’esquerres o de centre-esquerra que formen part de la coalició i que, durant els darrers quatre anys, havien fet una feina en conjunt. D’alguna manera, s’havien de presentar junts, per no perdre vots, però també per ser coherents, perquè els ciutadans no entenen aquesta divisió. Per això, fa uns quatre mesos i des de distints àmbits, tots de Pollença, sorgiren iniciatives que apuntaven la necessitat que les forces progressistes es presentassin juntes a les municipals.

Una vegada decidits, vull dir una altra cosa, no va ser complicat tirar endavant amb la coalició Junts Avançam per la bona predisposició, per la generositat dels implicats… Aquesta vegada el de menys era la cadira… no hi ha hagut ni bregues… només qualque beneitura.

 

– Com definiríeu Junts Avançam? La política local és menys ideològica que l’autonòmica. Les competències municipals són de dia a dia i el sentit comú està per damunt. Per això, no era coherent fer llistes diferents amb un programa similar. Fer una programa comú era el més lògic i això és Junts Avançam. En cap cas, Junts Avançam no és Miquel Àngel March, ni és el PSOE, ni és MÉS, ni és Esquerra Repúblicana ni són els candidats independents. Junts Avançam és un poquet de tots, és allò que tenim en comú.

 

– Els independents tenen un pes important a Junts Avançam. De fet, vos mateix no militau en cap de les formacions polítiques que formen la coalició. Vol dir això que no teniu ideologia? Sí, sí que tenc ideologia! Sempre he dit que som una persona ideològicament d’esquerres. Ara bé, tan jo com la resta d’independents que formam part de Junts Avançam, són independents dels partits polítics, però no de la ideologia, diguem que progressista, de centre-esquerres o socialdemòcrata, per entendre’ns és una candidatura ideològicament plural. L’objectiu dels candidats independents era incorporar persones que fan feina al carrer, en entitats, en col·lectius ciutadans… acostar més la veu als partits i a l’Ajuntament.

 

– Molt breument, quins són els objectius principals de Junts Avançam? Transparència i participació són la base, però hi ha un altre punt fonamental que és gestionar bé els recursos públics. Per a nosaltres, aquesta és una prioritat; cada euro que es gasti s’ha de saber en què i per quines raons. Consideram que és molt important que els pollencins puguin saber, perquè es pren cada una de les decisions.

 

– Junts Avançam és un projecte d’una legislatura o és una cosa més a llarg termini? Estic convençut que la cosa va per llarg dins l’àmbit local i crec, i augur, que en altres pobles de Mallorca s’avançarà en aquesta línia, faran un esforç per unir sensibilitats semblants.

En cap cas, però, aquí, a Pollença, no és un projecte a curt termini, sinó com a mínim de dues legislatures.

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT