LA PLAÇA

531
Fotografia cedida per César Samarini.

Aquesta és una imatge de la plaça Major de Pollença de l’any 1963. Des d’una perspectiva interessant avui en dia, el recinte de la Plaça ocupa gairebé tota la fotografia. De fet, únicament en queda fora de l’enquadrament un petit cantó. Sigui com sigui, allò que es veu perfectament clar és que no hi ha ni una taula ni una cadira al damunt. Hi ha homes que van o vénen, dones que conversen, persones que seuen als bancs, alguns cotxes aparcats al fons i poca cosa més.

En un any normal, aquest cap de setmana de Fira, taules i cadires dels bars i restaurants que envolten la Plaça compartirien protagonisme firal. La pandèmia de la covid-19, però, ha volgut que l’absència de taules i cadires vagi acompanyada de la minsa activitat firera.

Sigui com sigui, és de veure com amb el pas dels anys, la diversitat de negocis i de cases particulars, ha estat substituït per bars amb terrassa. Així l’any 1963, l’única taverna que es veu a la fotografia és can Moixet, hem de pensar que just al cantó que queda fora de l’enquadrament ja hi devia haver el Juma. En qualsevol cas, a can Moixet, només tenen taules i cadires damunt la voravia de davant la seva façana.

És probable que la plaça Major de l’any 1963 fos la Plaça dels pollencins que allà hi trobaven no només un punt de trobada, de reunió, de joc o de festa, sinó també on comprar una sopera, una jugueta o uns botons; fer un cafè o, senzillament, viure.

PUBLICITAT

Aquest 2020, preocupats per la salut i per la butxaca, és un bon moment per a una reflexió de fons: quina poble volem?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT