LA PELL RECORDA O LA MEMÒRIA EPIDÈRMICA DE JOAN MANUEL HOMAR

163
Portada del poemari La pell recorda de Joan Manuel Homar.

“Allò que hi ha més profund en l’home és la pell” escrivia Valéry. En aquest sentit, el darrer poemari de Joan Manuel Homar La pell recorda evoca la intensitat de la memòria, metafòricament epidèrmica. Els poemes d’aquesta obra presenten una certa continuïtat amb els dos poemaris anteriors de Joan Manuel Homar, On mai no fosqueja (Pagès, 2012) i La lentitud de la mirada (El Gall Editor, 2017). A La pell recorda retornen temes que s’entrecreuen i s’interpel·len mútuament, temes com el de l’art i la possibilitat de retenir l’instant, el pas del temps i els canvis amb què ens modifica el sentit de l’escriptura, el sentiment de la natura i del paisatge, la plenitud de l’amor i la buidor del desamor… La veu lírica, desdoblada en múltiples persones poètiques, contempla el món i ens el mostra, alhora que reflexiona sobre el fet de viure. Des d’un punt de vista formal, cal destacar la incorporació del sonet i la represa de l’haiku i la tanka, presents en la secció titulada “En la memòria pura”.

ARGILA

D'alluny arriba el so de l'escriptura,
que obre un solc en l'ésser de les coses.
Cal que tot sigui dit perquè tot sigui?
Que el desig sigui mar o excrement,
o passió d'algun déu el destí? En fèrtils regions desconegudes
el bosc sencer es carrega de fruits
i els aires transparents duen prodigis
que un nom tenen després, quan l'home deixa
l'empremta de la mà en l'argila roja
i el mot esdevé boca o unicorn
en un joc de silencis i records.
A penes som les síl·labes del temps.

La pell recorda de Joan Manuel Homar és el número 61 de la col·lecció Trucs i Baldufes que El Gall Editor dedica a la poesia. Té 71 pàgines i està a la venda per 12’50 euros.

Joan Manuel Homar és professor honorífic de la Universitat de Barcelona, després d’haver estat més de trenta anys professor titular del Departament de Filologia Catalana. Actualment organitza i imparteix tallers literaris i és membre del grup de recerca POCIÓ (Poesia i Educació). Té publicats dos llibres més de pomes On mai no fosqueja (Pagès, 2012) i La lentitud de la mirada (El Gall Editor, 2017).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT