LA MEL, LES ABELLES I LA SALUT DEL PLANETA

285
L'apicultor Antoni Martorell produeix "Mel de l'Horta" des de fa 25 anys.

Avui, 20 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Abella. Per això, PUNT iNFORMATIU ha volgut parlar amb un dels dos productors de mel més importants que hi ha a Pollença, Antoni Martorell Cànaves de “Mel de l’Horta”.

A més d’Antoni, hi ha un altre gran productor: Joan Company de “Mel d’en Xim” amb qui hem intentat contactar, però ha estat impossible.

A més de “Mel d’en Xim” i “Mel de l’Horta”, hi ha molts altres pollencins aficionats a l’apicultura que produeixen mel a nivell particular.

La mel de maig és considerada la millor mel de l’any. Però també s’ha de recordar que les abelles són responsables de la bona salut del planeta.

PUBLICITAT

Antoni Martorell Cànaves  25 anys dedicat a l’apicultura

L’any 1995, Antoni Martorell Cànaves s’inicià en el món de l’apicultura, esdevenint un dels productors de mel més importants de Pollença. La seva mel, comercialitzada com a Mel de l’Horta, ha estat premiada en diverses ocasions.

Segons Antoni Martorell, la mel de maig és considerada la millor de l’any, perquè “a finals de maig, es recull la mel que correspon a la floració de primavera. Sens dubte abril i maig són el mesos en què hi ha més floració i és més variada. Per tant, la mel que recollim a finals de maig és la més bona i variada, així com també la que conté més diversitats de pòl·lens. Normalment, la mel de maig és de color més clar i menys espessa”.

Per altra banda, “les abelles, per la primavera, fan moltíssima feina, ja que els camps estan mesells de flors. És més, quan hi ha una entrada tan grossa de nèctar, l’abella reina es posa a criar i neixen més obreres. Per tant, més població, més activitat i, en conseqüència, es produeix més mel”, assegura Martorell.

Apassionat amb allò que fa, Antoni Martorell manifesta que “la naturalesa és increïble. S’autoregula en funció del que té a l’abast; més flors, més abelles recol·lectores per recollir més mel. La perfecció arriba, fins i tot, a la durada de vida de l’abella. Els mesos de primavera i tardor, que és quan fan més feina, la seva vida és molt més curta de 30 a 40 dies, mentre que, en l’hivern, poden viure fins a dos mesos”.

Encara que produeixen molts altres productes (cera, pròpolis, gelea…), les abelles són productores de mel. En aquest sentit, Martorell recorda que “la mel és l’endolcidor més antic i, durant milers d’anys, ha estat l’únic per a la majoria de cultures de la humanitat. Ho testifiquen les antigues pintures rupestres de la Cova de l’Aranya a València, que tenen entre 7.000 i 8.000 anys d’antiguitat; mostren una figura humana recollint mel d’un rusc natural envoltada d’abelles”.

Pel que fa als beneficis del consum de mel, Martorell destaca que “la mel d’abelles posseeix no només propietats nutritives en contenir vitamines (A, C, D, K i B), minerals (calci, fòsfor, ferro, magnesi, manganès i coure) i oligoelements, sinó també propietats curatives”. En aquest sentit, enumera que “la mel té beneficis immediats com ara en la millora del ritme cardíac, i la disminució del risc de patir algun problema coronari o infart al miocardi. A més a més, és un poderós antisèptic, ja que és un eficaç col·laborador en anèmies o qualsevol malaltia infecciosa; millora la situació en tractaments de grips, refredats i bronquitis; accelera la cicatrització de les ferides; afavoreix l’expulsió de càlculs renals, i ajuda a millorar cefalees intenses”.

Dia Mundial de les Abelles

Amb l’objectiu conscienciar sobre la importància de preservar les abelles i altres pol·linitzadors i pel manteniment de tota la humanitat, l’any 2017, l’Assemblea General de l’Organització de Nacions Unides (ONU) va declarar el 20 de maig com a Dia Mundial de l’Abella.

Entre les raons per escollir aquesta data, apuntaven que, aquest mes, a l’hemisferi nord és quan les abelles es desenvolupen, creixen més de pressa i es dediquen a la reproducció, mentre que, a l’hemisferi sud, on el mes de maig cau en plena tardor, es fa recol·lecta dels productes provinents de les abelles.

Per altra banda, el 20 de maig coincideix amb l’aniversari d’Anton Janša, un apicultor eslovè que, al segle XVIII, va revolucionar el món de l’apicultura amb les tècniques modernes d’apicultura i va elogiar les abelles per la seva capacitat de treballar dur.

Les abelles són petits insectes que viuen en eixams i juguen un paper clau en la conservació de la biodiversitat, ja que juguen un paper molt important en el procés de pol·linització de plantes i flors.

Tenen un rol importantíssim en el manteniment de la humanitat sobretot en termes de seguretat alimentaria, agricultura sostenible, biodiversitat, canvi climàtic, etc. L’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) estima que el 71 per cent de totes les espècies cultivades per al consum humà depenen dels pol·linitzadors.

La seva disminució es deu principalment als canvis en l’ús del sòl, les pràctiques agrícoles intensives i l’ús de pesticides, l’impacte de les espècies exòtiques invasores, les malalties i plagues, i el canvi climàtic.

Per tot plegat, és important afavorir l’educació i l’intercanvi de coneixements entre els agricultors, els científics, la indústria, les comunitats i el públic en general. Però també reduir l’ús de pesticides i aplicar-los amb cura, perquè no es dispersin, i fer recerca de formes alternatives de control de plagues.

Segons l’organització europea de conservació de plantes silvestres, Plantlife, aquest 2020, centenars d’espècies de flors silvestres neixen a indrets fins ara inusuals, la qual cosa beneficia les poblacions d’abelles, però també d’ocells, papallones i insectes. O sigui que el confinament pot haver contribuït també a la recuperació de les amenaçades abelles.

Algunes curiositats sobre les abelles

L’abella de la mel és el pol·linitzador més estès al món i produeix uns 1.6 milions de tones de mel a l’any.
Una reina jove pot posar fins a 2.000 ous diaris, dues vegades el seu pes.
Els òvuls fecundats donen lloc a reines i obreres, els no fecundats, a abellots.
Una obrera i una reina són genèticament idèntiques, només es diferencien per l’espai que els han deixat per créixer i l‘alimentació: la reina només s’alimenta de gelea reial.
La reina viu devers 4 anys, en canvi una obrera viu entre dos i cinc mesos, segons l’estació de l’any.
Per produir un quilo de mel, les abelles han de visitar 4 milions de flors, i volar l’equivalent a quatre voltes a la Terra.
Un eixam pot produir entre 16 i 20 quilos de mel a l’any.
Una abella que troba mel ho comunica a l’eixam amb una mena de ball en forma de 8 molt sofisticat.
Les abelles mantenen el rusc ventilat movent les ales a gran velocitat i el desinfecten amb pròpolis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT