LA DEFINITIVA RECEPTA DE LA COCA DE NADAL

7408

La coca de Nadal és de les receptes tradicionals més esteses per tota l’illa de Mallorca, i el moment clau per fer-la és un o dos dies abans de la Nit de Nadal, per així poder-ne menjar en sortir de Matines amb una bona tassonada de xocolata calenta.

Tot i que a pobles com Valldemossa se’n poden trobar als bars i forns durant tot l’any, a la resta de Mallorca aquesta pasta està vinculada a dates assenyalades. De fet, aquesta mateixa recepta s’empra com a base de la coca amb tallades (de llangonissa, botifarró i xulla) de Carnaval o la coca d’albercoc.

Al Punt Informatiu Pollença, en unes dates tan assenyalades, hem volgut compartir amb els nostres lectors una de les milers de receptes que hi ha a totes les cases de Mallorca per fer la coca de patata. En concret la recepta és de Margalida Martorell que, a la vegada, li va donar la madona de l’antiga lleteria del carrer de l’Horta.

PUBLICITAT

RECEPTA PER FER 4 COQUES MITJANES

– 200 g de patates
– 350 g de sucre
– 200 g de saïm
– 6 ous grossos
– Mitja tassa d’aigua tèbia
– 50 g de llevat de pa
– 1kg de farina de força
– Sucre glass

Començarem pelant i bullint les patates fins que quedin ben fluixes per després passar-les per passapuré. Convé passar-les dues vegades perquè quedin ben esflorades. Després dins un bon ribell de test mesclar les patates amb el sucre, el saïm i els ous prèviament batuts. Fondre el llevat dins mitja tassa d’aigua tèbia i afegir-ho tot al ribell. Pegar una bona pastada a tots aquests ingredients fins que quedi una massa uniforme. Finalment afegir la farina tira a tira mentre és va pastant enèrgicament. És necessari pastar en força durant al manco 15 minuts fins que la pasta quedi tirosa. Quan ja està ben pastada tapar amb un pedaç i deixar reposar a una zona calenta de la casa durant al manco 5 hores. Aquest temps és molt relatiu i depèn molt de la temperatura i la humitat, però el que és segur és que ha de doblar del seu volum. Després d’aquesta primera fermentació ja és pot donar forma a les coques. Arribats a aquest punt hem de preparar quatre bocins de paper de forn i untar-los be amb saïm. A damunt cada paper untat col·locarem una bolla ben rodona de pasta. El paper ha de ser molt més ample que la bolla de pasta ja que les coques tornaran a duplicar el seu volum. Ara s’han de tornar a deixar reposar durant altres cinc hores (com ja hem comentat és un temps molt relatiu). Amb les coques ben reposades ja es poden enfornar. En el cas de usar-se un forn elèctric s’ha d’encendre el foc a dalt i abaix sense ventilador. Amb el forn a calent a 160ºC se deixaran coure les coques durant aproximadament mitja hora, fins que agafin un color ben torradet. Amb un forn de mida normal convé courer-les d’una en una.
Amb les coques cuites ja només resta tirar el sucre glass per damunt per deixar-les ben curioses i degustar-les amb la mescla de plaer i malenconia que només poden transmetre les receptes de tota la vida.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT