LA COVID-19 FRENA EL GRIP

290

La covid-19 frena els casos de grip que, en aquest moment de l’any, solien afectar la població. En aquest sentit, la coordinadora del Centre de Salut de Pollença, la Doctora Alejandra Valero, afirma que “hi ha hagut molts pocs casos”.

La Doctora Valero ho explica, sobretot, per dues raons. D’una banda, perquè “les mesures de distnaciament, la mascareta i les mans netes són un mètode molt eficaç per evitar infeccions per virus respiratoris”, apunta. I, de l’altra, perquè “enguany, s’ha vacunat més gent que habitualment”.

Una mica de comparativa

Fins al 27 de desembre de 2020, el Sistema de Vigilància de Grip a Espanya (SVGE), constituït per epidemiòlegs i viròlegs de les comunitats autònomes, el Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) i el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), havien detectat quatre casos de virus de grip a tot l’Estat.

Aquestes dades contrasten amb les de l’any anterior, per aquelles dates s’havia notificat 386 casos de virus gripals.

PUBLICITAT

Segons explicava l’informe del SVGE a finals de 2020, “en absolut és estrany que l’activitat gripal sigui baixa en aquesta època de l’any”. A l’hora que apuntava que aquestes dades “s’han d’interpretar amb cautela”.

Igualment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també demanava cautela a l’hora d’interpretar la incidència del grip, ja que la pandèmia de la covid-19 “ha influït en els comportaments per sol·licitar assistència mèdica, la dotació de personal / rutines en els llocs sentinella, així com les prioritats i la capacitat de la realització de proves als Estats Membres “.

A més a més, “les diferents mesures d’higiene i distanciament social implementades pels Estats Membre per reduir la transmissió de virus SARS-CoV-2 probablement hagin contribuït a reduir la transmissió de virus del grip”, justificava l’OMS.

I és que la situació de Pollença com a la resta de l’Estat espanyol es trasllada també a Europa i a la resta de món. Aquella darrera setmana de desembre de 2020, no s’havien notificat al Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) casos de grip confirmats per laboratori ingressats en unitats de cures intensives (UCI) ni casos hospitalitzats en altres unitats.

L’informe del SVGE destacava que, a nivell mundial, “tot i la continuïtat en la realització de proves per a grip, fins i tot amb freqüència augmentada en alguns països, l’activitat gripal es va mantenir en nivells més baixos del que s’esperava per aquesta època de l’any “.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT