“LA COOPERATIVA PAGESA NO ESTÀ PER GUANYAR DOBLERS, SINÓ PER DONAR SOLUCIONS”

401

La Cooperativa Pagesa de Pollença continua endavant amb el repartiment de mens i porcelles a domicili, tot i que “hem notat un cert ressentiment, sobretot de mens ara que no n’és temps, de menjar-ne”, apunta el president Martí Solivellas qui “es veuen venir temps difícils, així que els haurem d’afrontar així com podrem”.

Tot i el descens de vendes de mens, les porcelles van millor. Així, cada setmana de mitjana, surten 7 o 8 mens i 10 o 12 porcelles. Els pagesos cobren 50 euros per cada mè i 40 euros per a les porcelles. Llavors s’han d’afegir les despeses de l’escorxador, del repartiment i l’IVA. El consumidor paga 75 euros per al mens i 55 euros per a les porcelles. O sigui que “el benefici per a la Cooperativa és d’un o dos euros; poca cosa, però no estam per guanyar doblers, sinó per donar solucions. De fet, la primera cosa que ha de fer la Cooperativa per mantenir-se, són els números clars”, confessa Solivellas.

Sobre la resposta per part dels municipis veïns de la Pobla i Alcúdia, Martí Solivellas senyala que “a la Pobla, així mateix hi ha hagut demanda. A Alcúdia, molt poca”.

Continuen les tasques agrícoles. A Llenaira, fan garba de vena per als animals.

Amb les ovelles toses, què passa amb la llana?

Davant les dificultats perquè els tonedors internacionals arribin a Mallorca, molts particulars han optat per tondre les ovelles ells mateixos.

PUBLICITAT

Així mateix, “es va poder fletar un avió amb 250 uruguaians que s’han repartit per tot el territori espanyol, alguns han vengut a Mallorca. Però, no te pensis, pel bitllet han pagat 2.300 euros, quan normalment en pagaven devers 700. Aquests doblers els ho han avançat i després hauran de rescabalar. O sigui que guanyaran ben poca cosa, però fan un gran servei”, explica Solivellas.

Amb les ovelles toses i “perquè no apleguin els pagesos amb un residu perillós com la llana, els ho recollim” diu Martí Solivellas. Ara bé, “no hi ha preu, així que ja veurem com anirà. De moment, ens demanen una paperassa enorme i parlen de pagar a 10 cèntims el quilo. Ja me diràs, val més la feina que el producte. Però bé, la Cooperativa està per donar solucions, no per guanyar doblers”.

“L’administració ho promès molt i no ha arribat res”

El president de la Cooperativa Pagesa, Martí Solivellas, està segur que “el temps posarà cadascú al seu lloc” i, si bé “mai no s’ha de perdre l’esperança”, es mostra decebut amb els polítics. I és que, durant l’estat d’alarma, pagesos i ramaders han estat considerats com a essencials, “nosaltres, i en contra del meu parer, baixàrem els preus, però els consumidors no ho han vist reflectit en els preus. Això no pot ser. Un ramader no pot mantenir dos mesos un mè per vendre’l a 40 euros i que el consumidor pagui el quilo de costelles a 20 euros”, explica.

Durant aquests prop de tres mesos, “estam pitjor que no estàvem. Nosaltres hem complit amb la nostra part i hem baixat un euro el quilo de mè, el pagès assumeix 30 cèntims i l’administració n’havia d’aportar els 70 cèntims restants. No han arribat, ni arribaran. Com tampoc veurem els 30 euros que anuncià l’Estat”, comenta Solivellas qui afegeix que “el monocultiu del turisme no durà res de bo. La gent no té feina i passarem l’estiu, però en l’hiven ja veurem. L’administració ho promès molt i no ha arribat res; i no només a nosaltres. Mira els ERTO, un 25 per cent no han cobrat”.

De fet, és per això que els pagesos i ramaders “ens hem hagut d’espavil·lar amb projectes com el de la venda a domicili”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT