JUNTS AVANÇAM PROPOSA UNA COMISSIÓ PER VISIBILITZAR LES DONES ALS NOMS DE PLACES I CARRERS DEL MUNICIPI

133
Foto: La Mala Pècora.

La coalició progressista Junts Avançam estira el fil proposat per l’associació feminista La Mala Pècora que, amb motiu del 8 de març, va feminitzar de manera simbòlica els noms d’alguns carrers del municipi i presenta una moció al ple ordinari d’aquest dijous 25 de març, per impulsar una comissió l’objectiu de la qual és donar visibilitat a la dona a través dels noms de places, carrers i espais públics. I és que, ara mateix, al municipi de Pollença, els carrers i places amb noms de dona no arriben ni al 10 per cent.

Segons Junts Avançam “la discriminació de les dones és un fet indiscutible” “que afecta a quasi tots els àmbits de la vida i de la societat”. Això té el seu reflex en la toponímia urbana. De fet, “entre Pollença, el Moll i Sant Vicenç, hi ha uns 160 carrers” dels quals només 10, segons recerca de Junts Avançam, tenen nom de dona i “la majoria d’aquests noms fan referència a monges i han estat posats recentment (Sor Flor Ricomana, Mare Alberta, Sor Cifre de Colonya , Dones de Can Sales, Margalida Comas Camps, Reina Maria Cristina, camila Peers, Plaça de ca les Munnares, Carrer de les Pageses i Carrer de les Monges)” .

En definitiva, “els noms de dones no arriben ni al 10 per cent del total dels noms dels carrers i places del municipi de Pollença” senyalen. Per això, “cal que Pollença reconegui el valor passat i present de les dones”. En aquest sentit, “l’espai públic és un bon lloc per fer-ho, tant a través del nomenclàtor com explicant el paper de les dones en la història i en la construcció de la societat”. 

Des de Junts Avançam, destaquen que “el Reconeixement Clara Hammerl és una fita important i, a la vegada, pot ser també la font de propostes de col·lectius de dones que mereixen afegir al reconeixement un lloc visible i identificable al nostre espai públic i equipaments públics”. Per això “proposam la creació d’una comissió, formada per tècnics, representants de cada grup municipal i, de manera puntual, entitats i persones amb l’objectiu d’assessorar, que s’encarregaria de l’estudi i els canvis en el nomenclàtor, fomentant l’ús dels noms de dones, arran de les propostes que arribin des dels mateixos partits, col·lectius feministes, iniciatives de participació ciutadana a l’àmbit de l’educació i el lleure, entitats i, fins i tot, particulars”.

PUBLICITAT

“L’objectiu principal de la Comissió seria el fet d’igualar els noms dedicats a dones o col.lectius de dones que als d’homes, donant visibilitat a l’aportació, sovint menyspreada o oblidada, de les dones als diferents àmbits socials i culturals (ciències, arts, esports, etc.), sensibilitzant a la societat civil i les institucions”.

I és que “el conjunt dels carrers, places, avingudes, passejos, … però també les biblioteques, escoles, sales o edificis habitualment inclou sobretot noms de personatges d’un cert relleu que han destacat en algun camp i sovint amb un tipus de vinculació a la localitat, un reflex de la història de la localitat. Però no és un reflex neutre, de fet és històricament un reflex del poder de la classe governant que ha aprofitat aquests espais per honorar persones properes als seus cercles i afines a nivell ideològic. I en una societat patriarcal com la nostra, són noms sexistes, androcèntrics, de la mateixa manera que ho és la història que ens han explicat i que coneixem, que silencia i fins i tot tergiversa el paper que han tingut les dones al llarg dels anys en la societat”, expliquen des de Junts Avançam.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT