JUNTS AVANÇAM: EL NOU PROJECTE DE LA PESCATERIA DESVIRTUA ELS EDIFICIS ORIGINALS

125
Aspecte de l'antic Quartelillo al nou projecte de rehabilitació.

Ahir dematí, Junts Avançam va presentar un recurs contra la Resolució de batlia d’aprovar definitivament el nou projecte de la Pescateria i edifici annex, en considerar que desvirtua els edificis originals, l’increment de volum de l’edifici annex i l’incompliment dles acords del Taller de Participació.

En un comunicat, Junts Avançam apunta que “El projecte, redactat amb l’excusa de les excavacions arqueològiques, que posaren a la llum un cementeri d’època musulmana, suposa fer -lo nou, la qual cosa, redueix una tercera part la Pescateria i augmenta considerablement l’antic quartelillo, desvirtuant els edificis originals”.

Estat actual dels edificis del Quartelillo i la Pescateria.

Un projecte que desvirtua l’edifici actual

“Tal i com resol el projecte aprovat, elimina la distribució dels volums originals, i queda totalment desvirtuada qualsevol semblança del resultat final amb l’antiga Pescateria”, senyalen des de Junts Avançam.

De fet, “aquest projecte no pot considerar-se com una modificació d’aquell que obtingué una subvenció per part del Departament de Cooperació del Consell de Mallorca, sinó un nou projecte”, asseguren.

PUBLICITAT

S’ha incomplit el resultat del procés de participació

A més a més, recorden que “el mes de febrer del 2018 les va dur a terme un Taller participatiu sobre els usos dels dos edificis, que hi formaren part distintes entitats locals (Comerciants, Artesans, Veïnats, Restaurants, club Pollença, Fòrum Pollença)”.

Aquest taller, segons Junts Avançam, “entre d’altres coses va consensuar una sèrie d’aspectes, tal com: la reconstrucció fidel de l’antiga peixateria, l’edifici annex, la part de dalt destinada a punt de trobada per les associacions, La planta baixa de l’edifici annex: banys públics… descartant l’ús com a oficina de turisme

“D’entrada els usos definits en el projecte que es troba a informació pública, no recullen els acords del Taller de participació aprovat pel Ple i la Comissió Permanent de Participació. De fet els contradiu totalment. Igualment el projecte contradiu la solució arquitectònica que proposava el Taller, en el sentit de reconstrucció fidel de la Pescateria“.

La Pescateria un element singular a reconstruir en la seva integritat

“La Pescateria és un edifici singular construït fa prop de 90 anys a la Plaça Major de Pollença. Es tracta d’un edifici públic que fins els anys 1991-92 es va vendre el peix que se pescava al Moll i a Sant Vicenç.

Els seus valors antropològics i etnològics, ens empenyen a proposar la reconstrucció integral de l’edifici de la Pescateria.”

Cal tenir en compte els darrers descobriments, com a cementeri musulmà

“L’any 2018, en plenes obres de rehabilitació de l’edifici de l’antic quarter, es varen descobrir restes humanes, del que era un antic zona d’enterrament d’època musulmana, possiblement del segle XII.

Semblaria lògic i correcte que les obres i els usos futurs d’aquestes edificis tenguin en compte aquestes descobriments  i també se mantengui una àrea expositiva i divulgativa sobre el tema.”

Únicament s’han modificat aspectes formals del projecte

Durant el període d’informació pública, Junts Avançam va presentar una sèrie d’al·legacions. “D’aquestes al·legacions únicament s’han incorporat aspectes formals, tal com el canvi del nom, la substitució de la fitxa urbanística, incorporant l’augment de volum i el canvi de la memòria, a fi de modificar els usos”, apunten des de Junts Avançam.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT