JUGAVEN A LA PLAÇA

987
Fotografia cedida per Francisca Salas.

Eva Cerdà

Hi ha pocs referents; només un trosset del carretó dels gelats de can Butxaca i el peu d’un d’aquells fanals de ciment que es ramificaven amb un parell mallorquí de làmpades. Però és ben clar que aquest grupet d’infants jugaven a la Plaça, sense més qualificatius en contra d’altres espais més o menys grans com la plaça Vella, la plaça de ca les Monnares, la placeta de Sant Jordi…

Tampoc queda clar si l’estiu començava o ja acabava. Hi ha nines amb vestits amb màniga llarga i amb màniga curta, algunes duen una bata, altres no… També es veuen algunes sandàlies… res, però, extremat d’estiu ni d’hivern. Podia ser per Pasqua, com ara, o per setembre, qui ho sap?

Allò que és clar i notori és que jugaven a Plaça, l’espai comú per aquells nins que vivien al centre del poble, on els carrers dels voltants com el del Temple, Colom, Mercat, Munar, Alcúdia, Sant Isidre, Antoni Maura… desemboquen. Eren els anys 60, 70 o 80 del passat segle XX i, a la Plaça, la quotidianitat bategava a un ritme diferent: els infants jugaven, els majors esperaven i els adults hi passaven per anar a comprar peix o el diari, per anar al banc, per dur a agafar aquell punt de les calces que s’havia fet carrera a la merceria, per comprar oli per fregar a les portes… i, per suposat, també per fer un cafetet. És evident que també hi passaven externs, turistes o viatgers com aquest fotògraf desconegut que, vés a saber per quina raó, va immortalitzar aquest moment de joc d’un grupet d’infants que, segons el dia, devia ser més gran o més petit.

PUBLICITAT

Aquell dia, jugant a la Plaça, hi havia Encarnita de la Casa, Antònia Ordinas, Antònia Salas, Maria Llobera, Joana Bisanyes, Jaume “Balater”, Norma, Francisca Coll, Francisca Salas i Maria Bisanyes.

Allò era la Plaça, la plaça del Poble, la plaça de Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT