JACK EL NEGRE, AL TERME DE POLLENÇA

1602
Fragment de Jack el Negre rodat a Cala Barques l’any 1949

Andreu Salom i Mir

Jack el Negre (Black Jack), film dirigit pel director francès Julien Duvivier, i codirigit parcialment per l’espanyol José Antonio Nieves Conde, és una coproducció entre França –EstatsUnits –Anglaterra -Espanya de l’any 1950. Es tracta d’una estranya pel·lícula d’aventures, un xic maleïda pel seu alè existencialista. Protagonitzada per l’excel·lent actor nord-americà George Sanders (destacat actor secundari en molts films famosos del Hollywood daurat), comptà amb la intervenció de bons actors i actrius, com Herbert Marshall, Agnes Moorhead, Patricia Roc i Howard Vernon. Hi participaren també coneguts actors espanyols, com Rafael Bardem, José Nieto i uns increïbles Lola Flores i Manolo Caracol, que hi actuaren amb un número musical delirant. Com a nota curiosa hem de dir que, atès que fou filmada a l’illa de Mallorca, hi intervingueren molts extres mallorquins.

Rodada, doncs, a Mallorca, concretament entre principis del mes de setembre i finals del mes de desembre de l’any 1949, relata els darrers episodis de la vida d’un misteriós capità nord-americà anomenat Mike Alexander, que es dedica a fer contraban amb el seu vaixell Black Jack. Fart de ser encalçat per la marina espanyola, pretén deixar la seva ocupació. Un dia, la seva tripulació recull un grup de refugiats polítics, l’embarcació dels quals ha naufragat.

Pelicula completa compartide per Fotos Antigues de Mallorca

En el film hi ha localitzacions de molts indrets de Mallorca, com el Jonquet de Santa Catalina, abans de la construcció del Passeig Marítim (anys més tard s’hi obriria la coneguda sala de festes Jack el Negro, propietat d’Els Valldemossa), Porto Pi, Cala Blava, el Torrent de Pareis, les Coves d’Artà i, especialment, el Port de Pollença, Formentor (amb l’hotel) i Cala Sant Vicenç. En aquesta darrera s’hi filmaren diverses escenes, en què hom pot contemplar una Cala Molins pre-turística, amb casetes de pescadors, una munió de xarxes arreu, les restes de la torre de defensa esbucada i, de fons, la imatge del Cavall Bernat. Una delícia.

PUBLICITAT

Fonts consultades:

– Setmanari Felanitx (nº 4104, 6/7/18)

– FilmAffinity

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT