INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “FOGUERONS DE SANT ANTONI”, AL CLUB

758
Aquest fogueró de les Matances, del Bar Can Berenguer, va guanyar el Concurs l'any 1971. Foto Micer.
Aquest fogueró de les Matances, del Bar Can Berenguer, va guanyar el Concurs l'any 1971. Foto Micer.

Avui, divendres 15 de gener, a les 20’30 hores, al Club Pollença, s’inaugura`l’exposició “Foguerons de Sant Antoni”; un recorregut en el temps, per ser exactes entre 1954/55 fins a 1976, a partir de les instantànies realitzades pel fotògraf Miquel Cerdà, de Micer Studio.
A través de les fotografies de Micer, els pollencins podran fer un passeig pels foguerons que, al llarg de més de mig segle, han cremat al municipi de Pollença. Records de joventut, foguerons espectaculars, crítiques d’actualitat… a través de l’objectiu de Micer qui, de manera sistemàtica, cada any ha recollit el testimoni dels foguerons damunt paper fotogràfic.
Aquesta mostra “Foguerons de Sant Antoni” és la segona que organitza el Club Pollença i tot apunta que tendrà continuïtat, ja que la quantitat ingent d’imatges procedents de l’arxiu Micer dóna per fer una segona edició de “Foguerons de Sant Antoni” amb fotografies des de 1977.

Cap de setmana santantonier
Aquesta vetlada d’avui divendres 15 de gener, moltes escoles del municipi de Pollença havien de fer foguerons per celebrar Sant Antoni. Tan sols al CEIP Port de Pollença, l’APIMA manté l’acte i senyala que, si el vespre plou, només faran torrada i soparan dins el gimnàs.
Per contra, les APIMA tant del CEIP Joan Mas com la del CEIP Costa i Llobera han decidit ajornar el fogueró per mor de la pluja. Tant a un centre com a l’altre, el fogueró i la torrada es farà divendres que ve, dia 22 de gener. En el cas de Costa i Llobera de Pollença és destacable que una part de la venda de tiquets del sopar es destinarà a l’Associació d’Ajuda a l’Acompanyant del Malalt a les illes Balears (Associació ADAA), una associació dedicada als malalts que s’han de desplaçar fora de Mallorca, una associació que, entre altres, fa molt costat a la mestra d’aquell centre escolar, la pollencina Rosa Vives.
Per la seva banda, les APIMA de Monti-Sion i de Miquel Capllonch fan els foguerons demà i, a més a més, concursen.
Més enllà d’aquest divendres previ al cap de setmana santantonier passat per aigua, cal avançar que demà, dissabte 16 de gener, el jurat del Concurs de foguerons començarà la volta en companyia de les autoritats i dels Xeremiers Orats.
A partir de les 21 hores, es els dimonis de Ca de Bou voltaran per la vila i donaran el sus a l’encesa dels foguerons. I, tan aviat com el jurat hagi deliberat, es procedirà a notificar-ho als premiats.
Ja el 17 de gener, dia de Sant Antoni, a Pollença, la festa començarà a les 10 hores, amb la tradicional colcada i beneïdes. Cap allà les 11’30 hores, des de l’Almoina, hi haurà la sortida per anar a cercar el Pi i, a les 12’30 hores, a Ternelles, serviran pa amb oli i arengades per dinar. A les 14 hores, el Pi començarà a baixar ca a la plaça Vella.
Al Port de Pollença, el 17 de gener, és una mica diferent. Allà la festa comença a les 9 hores del matí, moment en què els autocars surten des del carrer Roger de Flor, just darrera l’església de la Mare de Déu del Carme, cap a Formentor. A les 11’30 hores, hi ha la tradicional colcada i beneïdes. I, cap allà el migdia, quan el Pi arriba al Moll per mar, fan un recorregut per dins aquell nucli urbà, un recorregut que passarà pel passeig Anglada Camarasa, Joan XXIII, Vicenç Buades, Llebeig, Mestral i plaça Miquel Capllonch, on es plantarà i serà pujat per algú.

Una altra perspectiva del fogueró de les Matances que el 1971 va guanyar el Concurs. Foto Micer.
Una altra perspectiva del fogueró de les Matances que el 1971 va guanyar el Concurs. Foto Micer.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT