HOMENATGE A LES PLEGUETES CULINÀRIES (i 4): LLAGOSTA I ESCOPINYES A LA CREMME

298
Llagostes i escopinyes a la cremme.

Tancam aquest Homenatge a les pleguetes culinàries, on “amorosament” s’estotgen receptes de cuina festiva i de diari, cuina de dies senyalats i de dies feiners.

En aquestes llibretes o pleguetes, s’hi guarden ingredients i elaboracions, però sobretot referències a les panades de l’any tal o la recepta dels rubiols de la tia ics, o el farcit de les albergínies de la veïnada casada a Menorca o vés a saber.

D’una d’aquestes llibretes de receptes, hem anat espipellant certes receptes que hem anat publicant en quatre lliuraments. En tot moment, s’ha mirat que les receptes fossin senzilles i es poguessin tenir preparades amb anterioritat; cosa que va molt bé avui en dia.

Llagosta a la cremme

PUBLICITAT

Per fer llagosta a la cremme, necessitam una llagosta per a cada dues persones, una ceba, tres o quatre vermells d’ou i un raig de llet. Blanc d’ou, galeta picada o pa ratllat i julivert picat.

Primer de tot, bullim la llagosta sense acabar de bullir-la de tot. En haver refredat, la xapam pel mig de dalt a baix. Traiem la polpa i la capolam. Dins una paella sofregim la ceba tallada ben menuda i, quan estigui una mica rossa, hi mesclam la carn de la llagosta. Afegim tres o quatre vermells d’ou i un raig de llet. Remenam una bona estona damunt el foc i quan hagi espessit, retiram la paella del foc i omplim les closques de la llagosta.

Pintam la superfície amb blanc d’ou i cobrim amb galeta picada o pa ratllat, i julivert picat ben menut. Enfornam les llagostes amb el grill en marxa perquè agafin color.

Ostres o escopinyes a la cremme

Per fer escopinyes a la cremme podeu posar qualsevol tipus de valva (ostres, cloïsses, musclos…), llavors necessitarem saïm, una llesqueta de camallot, ceba, julivert, farina, dos vermells d’ou i faleta picada o pa ratllat.

Després de netejar les escopinyes, farem que s’obrin dins una olla amb una mica d’aigua. Llavors dins una paella amb una mica de saïm, sofregirem la llesqueta de camallot picat, la ceba i el julivert tot tallat ben petit. Quan agafi color la ceba, hi posam una mica de farina i els bessons de les escopinyes picades, un parell de gotes de llimona i dos vermells d’ou. Remenam i farcim les conxes amb aquesta pasta. Cobrim amb galeta picada o pa ratllat i els donam un cop de grill, just perquè agafin color.

Per acompanyar aquests plats, tant podem fer una bona amanida com bullir un parell de verduretes, o fer un saltejat de bolets si n’hem trobats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT