HOMENATGE A LES PLAGUETES CULINÀRIES 2: CANSALEDILLES

404
cansaledilles

El professor de gastronomia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a la introducció del llibre La cuina de Mallorca, parla de la cuina “amorosament conservada a través de pleguetes o llibretes de receptes”.

A aquests manuscrits que trobam a gairebé (per no dir totes) totes les llars pollencins dins calaixos o damunt prestatges, els dedicam aquest homenatge que iniciàrem la setmana passada amb les receptes de frit de truitetes i ous gratiné, i que continuam amb unes canseledilles.

Cansaledilles

Les cansaledilles són unes pastes farcides de camallot (cuixot salat o pernil), pinyons i carabassat que, antigament, feien a les cases senyorials per Pasqua.

Per fer cansaledilles, necessitam vuit vermells d’ou, 400 grams de saïm i la farina de rebosteria que prengui, normalment sol ser 600 grams. I per farcir-les, posarem: 300 grams de sucre en pols, 250 grams de camallot tallat molt primet, 250 grams de carabassat i una grapada de pinyons.

PUBLICITAT

La nit abans dessalam el camallot dins aigua. Preparam també, el carabassat tallat petitó.

Per fer la pasta, mesclam tots els ingredients fins aconseguir una pasta lligada. Aquesta pasta no vol ser pastada.

Amb l’aprimador i damunt la taula prèviament enfarinada, aprimam la pasta, la posam dins un motle d’aquests de fer magdalenes o de fer flams, per exemple, i l’ajustam el millor possible. Posam un sostre de camallot, un altre de carabassat, un altre de cuixot i un altre de carabassat i un parell de pinyons ben repartits. Afegim dues cullerades d’aigua i dues de sucre en pols, i tapam amb un poc de pasta ben primeta. Feim un parell de foradets.

Enfornam les cansaledilles dins el forn, que no dugui molta fúria (180 graus, cadascú coneix el seu forn), i un poc abans de ser cuites, les traiem del motle i les tornam enfornar.

Servim calentes i ensucrades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT