HI POT HAVER POLLENCINS A LES FOSSES DE PORRERES

976

Hi pot haver pollencins assassinats per motius polítics entre 1936 i 1939, al Cementiri de Porreres, on des de fa algunes setmanes es realitzen tasques d’exhumació en diferents fosses. Concretament, creuen que hi podrien haver enterrat Miquel Company Crespí “Ferreret”, Cosme Llobera Pallicer “de ca n’Aló” i Joan Losa Campomar. Tots tres assassinats, o desapareguts, sense que figurin a cap procés judicial. Algun familiar, de fet, ha anat a Porreres per deixar mostres genètiques per poder comparar-les amb l’ADN de les restes humanes descobertes a Porreres.

A Pollença i per motius polítics, moriren 31 homes entre 1936 i 1939. D’aquestes 31 persones, hi va haver tres homes que moriren per causes “naturals”, dos a la presó de can Mir i un a l’Hospital Militar. Una part important dels 28 homes morts foren assassinats i les seves restes, possiblement, estan enterrades a fosses de Calvià, Illetes, Palma i Lleida, a més de la de Porreres. També és possible que aquests pollencins assassinats fossin tirats per la Creueta o dins avencs, per la qual cosa és gairebé impossible recuperar-ne les restes.

Pel que fa als afusellats amb processos judicials oberts, les seves restes es troben a les fosses comuns del Cementiri de Palma, on foren traslladats anys després de ser assassinats, perquè el lloc on els havien enterrat inicialment s’inundava quan corria la Riera.

Les tasques d’excavació i d’exhumació a Porreres s’iniciaren el 2 de novembre i continuen a bon ritme, tot i alguns entrebancs com ara que es construïssin nínxols damunt les fosses dels republicans. Les feines de l’equip de la Societat de Ciències, que dirigeix l’antropòleg i professor Francisco Etxeberria, han permès localitzat una quarantena de cossos i es parla que podrien arribar a descobrir-ne més d’un centenar. A més de l’equip d’antropòlegs i arqueòlegs, diversos voluntaris participen en les tasques d’exhumació; entre els quals cal destacar l’historiador pollencí, Pere Josep Garcia.

PUBLICITAT

Paral·lelament, a la recuperació de les restes humanes, s’agafen mostres d’ADN de familiars de desapareguts. De fet, tots aquells parents de desapareguts durant la guerra civil, poden personar-se al Cementeri de Porreres per agafar-los mostres. És més, les portes del Cementeri de Porreres estan obertes a qui vulgui visitar les tasques d’exhumació.

El passat 5 de novembre, el batle de Pollença, Miquel Àngel March, i el segon tinent de batle, Bartomeu Cifre Bennàssar, varen assistir a l’acte institucional de reconeixement i reparació dels assassinats enterrats a la fossa del Cementeri de Porreres.

Tot plegat és possible per la tasca incansable de l’Associació Memòria Històrica de Mallorca i per la predisposició del Parlament de les illes Balears i la implicació de la conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les illes Balears.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT