HÀBITS PER ENVELLIR EN BONES CONDICIONS MENTALS

146

Tothom vol envellir en plenes condicions físiques i mentals. És una evidència. Però, posats a haver d’escollir, la salut mental s’imposa al viure molts d’anys. En aquests moments, s’estima que més de 44 milions de persones a nivell mundial tenen algun tipus de demència i es preveu que es podria triplicar per a 2050, senzillament per les expectatives de vida.

Per això, tot seguit oferim un llistat d’hàbits per gaudir de la vida en plenes condicions mentals, però també físiques. I és que, ben mirat, val més no haver de triar.

Estar actius

L’activitat física és la principal recomanació de tots els especialistes per cuidar el cervell. Les persones sedentàries tenen un risc més alt de desenvolupar algun tipus de demència a la vellesa. Així que cadascú segons les seves possibilitats, ha de proposar-se fer cada setmana almenys 150 minuts d’activitats física moderada o 75 minuts d’activitat física vigorosa. Lògicament, les persones amb mobilitat reduïda hauran d’adaptar els exercicis a la seva situació, però segur que tot el món pot fer qualque cosa per incrementar l’activitat de la seva vida diària, si no és amb totes les parts del cos, almenys amb els braços, amb les mans… L’exercici físic és bo per lluitar contra l’envelliment del cos i de la ment.

PUBLICITAT

Cuidar el cor per cuidar el cervell

Els estudis demostren que un cor saludable s’acompanya d’un menor deteriorament cerebral a la majoria dels casos i de millors habilitats de pensament. Els experts recomanen mantenir la tensió arterial en valors adequats, o sigui per davall de 120/80 mm Hg, i controlar els nivells de colesterol, a més a més de reduir els nivells de sucre a la sang.

No fumar

Els fumadors tenen un risc més alt de desenvolupar malalties cardiovasculars i, com a conseqüència, mentals.

 

Seguir una dieta saludable

Està comprovat que l’obesitat, la diabetis i la hipertensió arterial són factors que incrementen el risc de patir demència en edats avançades. Cal dur una dieta rica en fruites, verdures, llegums, cereals i peix, i baixa en carns. És important posar poca sal, evitar el sucre, els greixos saturats i els greixos trans. I també, si hi ha sobrepès, limitar la quantitat d’aliments: les persones frugals viuen més, està demostrat.

Disminuir el consum d’alcohol

Beure alcohol és dolent per al cervell. Si existeix l’hàbit de fer-ho, és important disminuir paulatinament les quantitats. Es pot començar per limitar el consum només quan sigueu fora de casa o només alcohols de baixa graduació o tan sols excepcionalment…

Jugar i jugar

Els jocs de taula ajuden a mantenir actives les neurones i a socialitzar-se. La típica partideta de cartes, de parxís o del que sigui amb els amics o els néts és molt bo per al cervell. Però també és fabulós, per als més moderns i atrevits, dedicar una estona a un vídeojocs, sense passar-se ni enganxar-se, perquè activa les neurones.

 

Tenir vida social

Els humans són sociables i necessiten dels demés. Per això, cal vèncer la peresa, prendre la iniciativa social i quedar amb els amics, conversar amb els veïnats, sortir a un parc, parlar per telèfon, jugar amb els néts, ocupar-se d’una mascota… Les persones que tenen vida social viuen més, superen les adversitats amb major facilitat i, sobretot, mantenen millor les seves habilitats cognitives.

 

Llegir i escriure

La memòria també envelleix, per la qual cosa estimular la ment amb lectures és un exercici fabulós. Si les paraules s’obliden, s’han de tenir a mà el diccionari, en paper o en versió digital, i consultar tot allò que no es recordi o es desconegui. Per la seva banda, l’escriptura a mà és un procés complex que activa la coordinació ull-mà-cervell. Però també escriure amb un teclat és bo per a la ment. Per què no dedicar una estoneta cada dia a deixar constància dels records, a fabular relats o a escriure qualsevol cosa?

 

Dormir bé

Dormir és imprescindible per a una recuperació cerebral diària. Si teniu insomni, apnea o altres trastorns que dificultin el descans, és important consultar el metge i trobar solucions. A més a més, s’han de posar tots els mitjans possibles per afavorir un bon dormir: un bon matalàs, la temperatura adequada, el silenci…

Aprendre constantment

Una de les millors formes d’exercitar el cervell és anar a una classe. Aprendre coses noves permet posar en funcionament habilitats mentals que, d’una altra manera, estarien adormides. És igual que les persones properes demanin per què voleu estudiar llatí, si ja no ho necessitareu: les neurones estaran encantades amb qualssevol nova activitat.

Cercar ajuda per a la depressió i l’ansietat

No sempre es passen bons moments, però no s’ha de permetre que això us preocupi. Les malalties mentals han de tractar-se igual que les físiques, com abans millors. Convé cercar l’ajuda professional perquè el cervell no se’n ressenti.

Evitar els colps

És absurd arriscar-se a caure: no és necessari pujar a…, ni netejar a…, ni arribar a… Una casa lliure de riscos, pocs elements, calçat segur, catifes fixes i una bona il·luminació prevenen accidents. A més a més, cal posar-se el casc per anar amb bicicleta, posar-se sempre el cinturó de seguretat al cotxe…

Practicar el voluntariat

Un antídot contra l’envelliment mental és el voluntariat, perquè us posa en contacte amb persones diferents, de diferents entorns i situacions, a les quals podeu conèixer i ajudar (i deixar-vos ajudar de passada). Hi ha moltes opcions per a totes les edats, preferències i nivells.

Ser feliços

A l’agenda diària, s’han d’incloure activitats plaents, que us agradin i que espereu amb il·lusió cada setmana: un berenar el dimarts, una classe en dijous, el cinema del diumenge… La vida és plena d’oportunitats per crear els propis moments feliços.

 

Dedicar temps a l’entrenament cognitiu

Estimular la ment i ajudar a mantenir actives les neurones, és molt important per envellir. En aquest sentit, hi ha molts programes d’ordinador, coneguts com a “brain training” que inclouen jocs de memòria, d’atenció, de percepció… amb endevinalles, sudokus, puzles… A més a més, solen permetre adequar el nivell de dificultat amb la qual cosa l’usuari ajusta les seves preferències sense sentir-se frustrat. Algunes aplicacions es poden descarregar gratuïtament per al mòbil o la tauleta, altres s’aconsegueixen per pocs doblers. No està de més dedicar una estona cada dia a l’entrenament mental intens.

 

Sortir de la zona de confort

Resulta importantíssim reptar-se cada dia i no acomodar-se. Per exemple, fer una nova recepta de llenties i no sempre la mateixa; tractar amb noves persones, elegir alternatives al camí de sempre… I és que l’envelliment mental és un procés tan natural com el físic, així que, de la mateixa manera que exercitam el cos, hem d’entrenar el nostre cervell.

Aquest article està basat amb informació d’Open Comunicación.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT