GALETES DE TOSA: GUST PER COMPARTIR

728

A Pollença, es diuen galetes de tosa, però a Sant Joan es coneixen com a galetes de novieta. És molt possible que aquesta pasta forta, llarguera i estriada rebi altres noms aquí o enllà de la geografia mallorquina. Sigui com sigui, però, és una galeta molt indicada per compartir, perquè és senzilla d’elaborar i ret molt, surten moltes galetes la qual cosa les fa ideals per a refrescos. 

El nom pollencí de galeta de tosa té poc secret: són les galetes que tradicionalment es repartien en els breus descansos dels tonedors, acompanyat d’un glopet de vi dolç. Fet i fet feia més lleugera la tasca de tondre. 

Tanmateix, però, de galetes de tosa, se’n fan per a comunions, festes d’aniversari… o per tenir una bocinada dolça per a un moment de debilitat o per convidar possibles visites inesperades. I és que, a més de retre i de ser bones de fer, les galetes de tosa dins un pot hermètic es conserven en bones condicions durant molt de temps. 

La pasta de les galetes de tosa du ingredients bàsics i a l’abast de tothom: farina, ous, saïm i sucre, un ingredient líquid que tant pot ser vi dolç com nata (a gust del consumidor) i, opcionalment, es poden aromatitzar amb vainilla. 

PUBLICITAT
Galetes de tosa.

La recepta original (per a un pastó que en diuen) duu el doble de quantitat de cada ingredient, però com que no ens interessava fer-ne tantes, optàrem per usar la meitat. Així que vàrem posar un quart de quilo de saïm, dos-cents grans de sucre, dos ous, mig tassonet de nata (s’hi pot posar de vi dolç si agrada més) i tres quarts de quilo de farina de rebosteria (que no posàrem tota ni de molt, però, segons la mida dels ous, ben bé se la podria haver beguda), i no hi posàrem vainilla, perquè no en teníem; en qualsevol cas és opcional, si us agrada i en teniu n’hi podeu posar i si no, no passa res. 

Es posen tots els ingredients, excepte la farina, dins un ribellet i es mesclen. Poc a poc afegim la farina, sense pastar gaire i la que es begui. Quan la pasta és compacta, ja està. 

Per donar formar a les galetes, cal una maquineta de les que antigament es feien servir per capolar la carn i una peça de llauna que encaixi a la sortida de la maquineta, que és la que fa les estries a les galetes. 

Amb la pasta feta, s’omple la maquineta i voltant, voltant surt la pasta amb forma de galeta de tosa que anam tallant amb unes estisores de la llargada que més ens agradi. 

Es col·loquen damunt una llauna de forn i es couen durant deu minuts o un quart, depèn de cada forn, i ja estan a punt! 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT