FRANCISCA PLOMERA, UNA CENTENÀRIA LLUITADORA

1236
Francisca Cabanellas Canals, servint una taula a la pensió Luz de mar. Aquesta fotografia formava part de l'exposició que Undermoll dedicà a les dones.

El passat 16 de novembre de 2020, Francisca Cabanellas Canals “Plomera” va complir cent anys, cent anys d’una dona lluitadora.

Als 47 anys va quedar vídua amb tres fills, Magdalena, Joana i Tòfol, així que es va haver de posar a fer feina de valent per treure la família endavant. I si la covid-19 li va esguerrar la festa dels 100 anys, a la qual només hi pogueren assistir dos dels tres fills de Francisca, ella ha superat el virus i algunes altres dolències amb cent anys a les espatlles.

Cinc generacions

Tanmateix, però, la llarga vida de na Francisca li ha permès conèixer ni més ni menys que cinc generacions de la família que ella i el seu home, Tòfol “del Rost”, formaren.

Als 91 anys, Francisca “Plomera” asseguda amb la seva filla Joana, la seva néta Hilaria, la seva besnéta Cristina i la seva rebesnéta Silvia dretes al darrere.

Als cent anys, Francisca té una família extensa: tres fills, deu néts, devuit besnéts i dos rebesnéts, i altres dos en camí.

PUBLICITAT

Una dona treballadora

Com tantes altres dones, Francisca ha estat una dona treballadora. Lluny de la mestressa de casa que sovint ha volgut vendre la història, Francisca ha estat una d’aquestes dones que no han tengut por de fer feina, una dona que ha treballat dins i fora de casa, una dona que ha tengut responsabilitats més enllà de la família.

Francisca prepara el menjar a la pensió Luz de Mar, al Port de Pollença. Aquesta fotografia formava part de l’exposició que l’hivern passat Undermoll dedicà a les dones.

Entre altres indrets com la Matansa o la Pensió Bellavista, Francisca va fer feina a la desapareguda Pensió Luz de Mar, al carrer Méndez Núñez del Port de Pollença. Allà, feia de tot: cuinava, servia, netejava… i, fins i tot, disposava d’una habitació per viure-hi.

Francisca escura a la pensió Luz de Mar, al Port de Pollença. Aquesta fotografia formava part de l’exposició que l’hivern passat Undermoll dedicà a les dones.

Cent anys confinats

Com s’ha dit, el 16 de novembre de 2020, Francisca va complir cent anys. Va celebrar-ho a la Residència Sèniors del Port de Pollença, en companyia de dos dels seus tres fills, Joana i Tòfol. Magdalena no hi va poder ser, perquè calia complir unes normes per evitar contagis de la covid-19.

Francisca amb els seus fills Tòfol i Joana, el dia que va complir 100 anys a la Residència Sèniors del Port.

Fa unes setmanes, a la Residència Sèniors, es va detectar un brot de coronavirus, essent Francisca una de les persones infectades asimptomàtiques. Recuperada de la infecció per SARS-CoV-2, Francisca ha vençut altres dues dolències i ja torna ser al Moll.

Francisca Cabanellas el dia que va complir 100 anys.

Nota: Pocs dies després d’haver fet aquesta publicació, el dissabte 16 de gener, Francisca Cabanellas Canals “Plomera” va morir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital
PUBLICITAT