FRANCESCA PALOU PRESENTA EL JOSEP MELIÀ LITERARI A SAL I PEBRE COENT

376

Després de l’exitosa estrena a l’Auditori d’Alcúdia, el proper 8 de novembre, el Club Pollença acollirà la funció Sal i pebre coent, una adaptació teatral que la companyia TeatrEros ha fet de diversos textos literaris de Josep Melià Pericàs, el polític i advocat mallorquí amb arrels pollencines.

Per raons de seguretat sanitària, finalment, es faran dues sessions. La primera serà a les 18 hores i la segona, a les 20 hores.

Com la novel·la Les pluges de sal (1979), que juntament amb el relat “Fragments del diari d’un picador” conformen el muntatge, Sal i pebre coent parteix d’un fet real que els pollencins coneixen bé: la “salada” que, abans de la voladura de la punta Troneta, cremava els conreus de Pollença i pobles veïns. A partir d’aquest relat, entre real i llegendari, Josep Melià s’endinsa al poble d’Alcortà, que podria ser qualsevol poble de Mallorca, però els més propers són Alcúdia, Pollença i Artà, i en retrata els seus personatges.

La pollencina Francesca Palou ha realitzat tant la dramatúrgia com la direcció de Sal i pebre coent, que es presenta com a «lectura dramatitzada» i que està interpretada per Antònia Comas, Adela Mira i Biel Ramon, així com la mateixa Palou.

PUBLICITAT

Sal i pebre coent

Sal i pebre coent és una lectura dramatitzada d’una selecció de fragments de la novel·la de Josep Melià Les pluges de sal i de la narració breu “Fragments del diari d’un picador”.

La intenció de TeatrEros és “convidar-vos a pegar una ullada a la vida d’alguns dels personatges que transiten per la magnífica obra literària de Josep Melià, a fer-ne un tast, una espipellada i al mateix temps retre un humil homentage al nostre autor”.

Dins la línia del realisme màgic, els personatges de Les pluges de sal “constitueixen un mosaic, on ens mostra la realitat social i els canvis que s’han produït ala societat mallorquina”.

Per la seva banda, “Fragments del diari d’un picador” que completa Sal i pebre coent, forma part del volum Rondalles de picadors, (1961-1967, publicat en 2001); un conjunt de narracions en el qual es reflecteix l’impacte del turisme a la societat i la mentalitat mallorquina. En aquest cas, a través de la mirada d’una espècie masculina ben nostrada: el picador, mestre en l’art de la pica.

20 anys sense Josep Melià

Aquest projecte és una iniciativa de l’Obra Cultural Balear (OCB) d’Alcúdia que es plantejà portar a terme diferents actes de reconeixement a la figura de Josep Melià i la divulgació de la seva obra. Enguany es commemoren 20 anys de la mort de tan insigne personatge, més conegut com a polític i com a assagista i que tengué un paper trascendental durant la Transició.

TeatEros assegura que “podem constatar que l’obra poètica i narrativa de Josep Melià va ser eclipsada pel seu vessant polític, com diu Pere Rosselló Bover en el pròleg al volum Creació literària de les seves Obres Completes (Editorial Proa, 2001)”.

A l’obra literària de Josep Melià, “hi trobam els mateixos continguts que a la seva obra d’assaig: la reflexió sobre el tema de la identitat dels mallorquins i una profunda preocupació pel present, passat i futur del nostre país”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT