FOTOS DELS RAMS I MEMORIAL DE SETMANA SANTA

371
Dins l'església de Monti-Sion, es beneixen rams i palmes per celebrar l'entrada de Jesús i els seus deixebles a Jerusalem amb motiu de la Pasqua Jueva.

La Setmana Santa a Pollença s’inicia el Divendres de Dolors amb el pregó que, aquest 2020, havia de pronunciar el Prior de Lluc, Marià Gastalver. Tanmateix, però, és el matí del Diumenge dels Rams, o sigui d’avui dimecres 5 d’abril, quan té lloc un dels actes més populars: la beneïda de rams i palmes a Monti-Sion.

Amb els rams d’olivera i les palmes artísticament obrades per hàbils artesans, la processó baixa des de Monti-Sion fins a la Parròquia, on es diu un Ofici solemne. I, una vegada a casa, aquestes palmes i aquests rams beneïts són col·locats a finestres o balcons per protegir-se dels llamps.

El Diuemge dels Rams, però també els diumenges previs, al mercat dominical de Pollença hi sol haver una parada on venen palmes fetes a mà per dur a beneir.

Lluny queden aquells anys en què el Diumenge dels Rams la gent estrenava la roba de primavera per aquesta data. Això no obstant, fa certa melangia que aquest 2020 i degut a una pandèmia, no hi hagi hagut ni benediccions, ni processons, ni rams ni palmes. En una intimitat motivada i marcada pel coronavirus, a les parròquies de Pollença i del Port, han celebrat un acte religiós i per la televisió autonòmica IB3, han retransmès l’Eucaristia des de la Catedral de Malorca. Així es farà amb tots els actes religiosos de Setmana Santa.

La Fundació Mallorca Literària apunta que, amb les branques d’olivera que no es reparteixen el Diumenge dels Rams, “són cremades per estotjar la seva cendra pel Dimecres de Cendra de l’any següent”.

I un Memorial de Setmana Santa

La Fundació Mallorca Literària en col·laboració amb les productores audiovisuals Produccions de Ferro i Singulars Produccions i el Teatre Principal de Palma, han adaptat el monòleg de Toni Gomila a partir del Memorial de Setmana Santa de Blai Bonet. Les píndoles s’emeten des d’ahir i fins dia 12 d’abril, a les 12 hores, al canal de YouTube i a les xarxes socials de la Fundació Mallorca Literària. Cada una d’aquestes píndoles dura aproximadament 10 minuts de llargada amb un fragment del pregó que l’any 1980 va dir l’escriptor Blai Bonet a l’església de Santanyí, el seu poble i que fa un parell mallorquí d’anys que l’actor Toni Gomila va transformar en monòleg.

PUBLICITAT

Els pollencins varen poder sentir aquell text sobre els fets de la Setmana Santa narrats a l’Evangeli i la seva relectura per part de Blai Bonet, en boca de l’actor Toni Gomilia, l’any passat per Setmana Santa al Club Pollença.

Aquest 2020 i coincidint amb el 40è aniversari d’aquell pregó de Blai Bonet, la Fundació Mallorca Literària tenia previstes diverses representacions del Memorial de Setmana Santa a càrrec de l’actor Toni Gomila al Teatre Principal de Palma i a diferents municipis. La situació d’emergència i les mesures de confinament actuals obligaren a suspendre aquestes representacions, però la Fundació Mallorca Literària ha treballat una versió alternativa per fer possible donar continuïtat a la divulgació d’aquest text, plenament vigent i encertat en el context dels dies previs a la Setmana Santa.

El Diumenge de Pasqua està previst que el monòleg en la seva versió íntegre sigui estrenat a YouTube i publicat per Mallorca Literària i el Teatre Principal de Palma.

Memorial de Setmana Santa de Blai Bonet, amb un estudi introductori de l’especialista Gabriel de la S.T. Sampol, es va editar el 2018 per part d’Adia Edicions i la Fundació Mallorca Literària.


Amb llenguatge ric i popular, Memorial de Setmana Santa va entrellaçant les geografies de Mallorca i Jerusalem. Mica en mica el relat narra uns fets ja de tots coneguts però amb arguments i lectures noves, imprescindibles per a una comprensió actual de la que és una de les històries més conegudes del món occidental.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT